„Nu vrem ca oamenilor să le fie teamă de cartofi. Dar vrem să ne asigurăm că îl mănâncă într-un mod sănătos și într-o porție normală,” a continuat Johnson.
O porție de cartofi prăjiți pe zi sprijină circulația
Există, însă, alte guri, care susțin că o porție de cartofi prăjiți servită zilnic pe vreme toridă nu face pe atât de rău, ba dimpotrivă, sprijină circulația. La urma urmei, recomandarea vine de la specialistul în medicină de călătorie Thomas Küpper: „Mâncați cartofi prăjiți sărați”.
Explicația specialistului? Ei bine, când transpiram mult la temperaturi ridicate, nu pierdem doar lichid, ci și săruri importante. Pentru a reumple lichidele, este important să bem multe lichide la căldură mare, acesta este un fapt binecunoscut. Cu toate acestea, apa diluează sângele și, prin urmare, și electroliții.
„Acest lucru poate deranja într-adevăr corpul”, spune Küpper.
Un nivel prea scăzut de sodiu în sânge se numește hiponatremie, retenție de apă în organe și, în cel mai rău caz, poate rezulta chiar umflarea letală a creierului, după cum raportează Universitatea de Științe Aplicate din Münster.
Medicul Küpper subliniază, de asemenea, că organismul are nevoie de electroliți pentru forța musculară, funcțiile nervoase și ritmul cardiac.
Deși puteți consuma sărurile și prin băuturi cu electroliți, există și o altă cale: prin alimente, respectiv prin consumul de cartofi prăjiți, atenție! nu prea grași, dar și printr-o felie de salam, după cum sugerează medicul. Desigur, totul cu moderație.
Citește și: Câte „paie” de cartofi prăjiţi ar trebui să conţină o porţie corectă? Un profesor de la Harvard răspunde!
Cartofii reprezintă o sursă importantă de potasiu
Studiul care a investigat ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi a dezvăluit și că integrarea acestei legume în dietă nu a crescut nivelul de glucoză. Nu a fost observată nicio diferență nici în cazul colesterolului, insulinei și altor markeri, potrivit autorilor.
În plus, nu au fost observate nici consecințe cardiometabolice adverse. Cartofii reprezintă o sursă bogată de potasiu, importantă pentru sistemul cardiovascular.