De ce folosirea GPS-ului este dăunătoare pentru creier

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce folosirea GPS-ului este dăunătoare pentru creier
Foto: envato

Folosirea GPS-ului a devenit o rutină în zilele noastre, mulți șoferi apelând la acesta pentru a se ghida în trafic și a ajunge cu brio la destinația dorită. Specialiștii avertizează însă că navigarea GPS poate afecta creierul. Mai precis, spun aceștia, cu cât folosim mai des GPS-ul, cu atât riscul de reducere a materiei cenușii este mai mare. Și apar probleme precum pierderile de memorie, lipsa de orientare în spațiu sau chiar demența.

Potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports, navigarea GPS (Global Positioning System) este dăunătoare pentru creier. „Trebuie să îți folosești creierul, altfel îl vei pierde!”, atenționează autorii studiului.

Mai mult GPS, mai puțină materie cenușie

Ei fac referire la rezultatele obținute în cadrul studiului, care a analizat comportamentul a 50 de șoferi.

„Le-am făcut teste de memorie spațială și am constatat o degradare a funcției cognitive în cazul șoferilor care folosesc des și pe termen lung acest sistem de navigație. Folosit ocazional, GPS-ul nu are efecte negative. În schimb, frecvența crescută este asociată cu o reducere a materiei cenușii în hipocamp și, implicit, cu un risc mai mare de demență sau depresie”, a declarat Veronique D. Bohbot, unul dintre autorii studiului.

Totodată, cercetătorii au observat că șoferii care au o memorie spațială mai bună (și folosesc rar GPS) prezintă un risc mai mic de Alzheimer, deoarece creierul „lucrează” pentru a face noi conexiuni.

Pe de altă parte, la șoferii îndrumați de GPS, hipocampul nu este „stimulat”, pentru că i se dă totul de-a gata, cu instrucțiuni simple de tipul „virează la stânga”, „în 50 de metri virează la dreapta” etc.

Pentru menținerea sănătății creierului, specialiștii recomandă să folosim cât mai rar navigarea GPS și să ne bazăm pe memoria vizuală – adică pur și simplu să consultăm harta fizică a traseului pe care dorim să-l facem și să încercăm să o memorăm. Acest „exercițiu” repetat zilnic, spun experții, are beneficii importante pentru creier, ferindu-ne de mult temuta demență.

În concluzie, cu cât ne folosim mai puțin mintea, pasându-i unui dispozitiv electronic sarcinile care ne „îngreunează” viața, dar care ne elimină capacitatea de a lua decizii, cu atât riscul să ne pierdem mințile este mai mare.

Surse: 

Dahmani L, Bohbot VD. „Habitual use of GPS negatively impacts spatial memory during self-guided navigation”. Sci Rep. 2020 Apr 14;10(1):6310. doi: 10.1038/s41598-020-62877-0

https://www.scientificamerican.com/article/how-gps-weakens-memory-mdash-and-what-we-can-do-about-it/

https://www.theguardian.com/global/2022/jul/03/is-your-smartphone-ruining-your-memory-the-rise-of-digital-amenesia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: