De ce ne îngraşă stresul?

Un studiu recent arată că nu întotdeauna alimentaţia este problema care conduce la instalarea kilogramelor în plus.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce ne îngraşă stresul?

Kilogramele în plus sunt un coşmar pentru toată lumea.

Cu toţii ne-am dori un corp perfect şi, pentru a-l obţine, credem că este nevoie să reducem cantitatea de mâncare zilnică.

Şi totuşi, un studiu recent arată că nu întotdeauna alimentaţia este problema care conduce la instalarea kilogramelor în plus.


Cercetătorii de la University College London au realizat un studiu în care au fost implicaţi 2.527 femei şi bărbaţi cu vârste de peste 50 de ani. Ei au măsurat, în cazul acestora, nivelul de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului, dintr-o mostră de doi centimetri de păr. Această măsură este reprezentativă pentru o perioadă de două luni, scrie Gândul.info.

Luând în calcul şi elemente precum vârsta, sexul, diverse afecţiuni de care sufereau persoanele respective sau viciile pe care le aveau, oamenii de ştiinţă au concluzionat că, cu cât este mai mare nivelul de cortizol, cu atât este mai mare şi greutatea corporală, indicele de masă corporală şi circumferinţa taliei persoanei în cauză.

Astfel, chiar dacă exista de mult timp suspiciunea că există o legătură între nivelul de stres şi creşterea în greutate, acest studiu confirmă acest lucru şi demonstrează că stresul pe termen lung conduce la acumularea de kilograme în plus.

Mai mult, nivelul ridicat de cortizol conduce la persistenţa obezităţii în timp.

Cercetătorii susţin, de asemenea, că această legătură poate fi creată şi de faptul că, odată ce acumulăm câteva kilograme în plus, ne stresăm şi ne chinuim foarte tare să le dăm jos, ceea ce sporeşte creşterea în greutate.

Aşadar, dacă vrem să ne menţinem o greutate sănătoasă, ar trebui să ne oprim să mai calculăm fiecare calorie şi, pur şi simplu, să ne relaxăm. 

Urmărește CSID.ro pe Google News