Weekendul este o adevărată ameninţare la adresa siluetei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociaţia Britanică de Dietă, care arată că persoanele care au un program încărcat în timpul săptămânii au tendinţa de a se îngrăşa cu cel mult două kilograme în weekend.
Explicaţia specialiştilor constă în faptul că atunci când avem mai mult timp liber suntem tentaţi să mâncăm mai mult. În plus, în aceste zile suntem mai relaxaţi şi, în loc să mergem la sala de fitness, preferăm să ne aşezăm confortabil în pat şi să ne uităm la un film. Organismul intră în repaus, iar astfel se diminuează procesul de ardere a caloriilor.
Specialiştii au monitorizat pe o perioadă de două săptămâni un grup de 480 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 60 de ani. Subiecţii aveau în timpul săptămânii un program destul de încărcat, în condiţiile în care lucrau în jur de 10 ore pe zi. În timpul săptămânii, de frica kilogramelor în plus, 70 la sută dintre participanţii la studiu aveau o dietă echilibrată, bazată pe carne slabă, fructe şi legume.
În timpul weekendului, din cauza ieşirilor în oraş, 40 la sută dintre subiecţi mâncau alimente bogate în kilocalorii, precum pizza, carne de porc, cartofi prăjiţi sau câte o prăjitură. Mai mult, 35 la sută dintre subiecţi alegeau ore nepotrivite pentru a mânca, de exemplu înainte de culcare, atunci când metabolismul este unul încetinit.
În aproximativ 85 la sută din cazuri, cercetătorii au constatat că pe timpul weekendului creşte şi consumul de alcool. Astfel, în timpul săptămânii subiecţii beau cel mult două pahare de bere sau unul de vin, în timpul liber, cantitatea de cele mai multe ori se triplează.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că un pahar de vin de 150 de mililitri conţine 125 de kilocalorii, 40 de mililitri de tărie are 100 de kilocalorii şi o sondă de 350 de mililitri de bere are 145 de kilocalorii. „Cocktailurile, ginul tonic şi orice băutură amestecată al cărei conţinut în alcool şi zahăr nu îl cunoaşteţi trebuie evitate, deoarece într-un pahar «inofensiv» puteţi avea 250-400 de kilocalorii”, completează dr. Bilic.
Un alt element destul de important este durata somnului. În weekend, cu toţi preferăm să dormim până la amiază. Studiul arată că persoanele care dorm cu cel mult trei ore mai mult decât în cursul săptămânii sunt predispuse îngrăşatului, deoarece organismul este obişnuit cu un anumit stil în timpul săptămânii, iar în weekend metabolismul este dat peste cap. Specialiştii spun că motivul pentru care un dezechilibru al orelor de somn duce la creşteri în greutate este legat de producerea hormonilor care reglează pofta de mâncare.
Mai mult, un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea laval din Quebec arată că persoanele care dorm cinci sau şase ore pe noapte, precum şi cei care nu se trezesc mai devreme de nouă sau zece ore de somn se îngraşă mult mai repede, pe o perioadă îndelungată.