De ce nu e bine să consumi cafea la ibric | Substanțele nocive eliberate prin fierbere, conform specialiștilor

Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua cu o cafea bună. Cele mai recente studii arată că modul în care această băutură este pregătită, poate influența sănătatea celor care o beau. 
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu e bine să consumi cafea la ibric | Substanțele nocive eliberate prin fierbere, conform specialiștilor
Cafestol și kahweol, substanțe periculoase eliberate prin fierberea cafelei

Prepararea cafelei la ibric poate să nu fie la fel de benefică pentru sănătate în comparație cu alte metode, deoarece aceasta păstrează o cantitate mai mare de cafestol și kahweol, două substanțe care pot crește nivelul de colesterol LDL (n.r. colesterol rău) în sânge.

Cafestol și kahweol, substanțe periculoase eliberate prin fierbere

Cafestolul și kahweolul se regăsesc în uleiurile naturale din cafea, iar metodele de preparare nefiltrate, cum este cea la ibric sau French press, nu elimină aceste substanțe.

Cele mai recente studii au arătat că anumite sortimente de cafea pregătite la ibric ar avea în compoziție o substanță numită cafestol. Specialiștii susțin că aceasta ar favoriza depunerea grăsimilor pe vasele de sânge.

„Cafeaua este un antioxidant, te protejează de diabet, dar în cantitate mare, poate să-ți producă diabet. Depinde câtă bei, cum bei, ce calitate are, trebuie să avem grijă și acolo. Obligatoriu este să bem cafea filtrată, să nu fie la ibric, aia face rău pe toate planurile. Este cafea nefiltrată, care face rău, nu există studiu care arată că face bine. În timp ce la cafeaua filtrată nu există studiu care există și să ne spună că face rău.”, a declarat medicul Marius Sava.

Folosiți filtru de hârtie

Pentru a minimiza efectele negative, poți folosi un filtru de hârtie înainte de a consuma cafeaua preparată. După ce cafeaua este gata, toarn-o printr-un filtru de hârtie, cum ar fi cel folosit în cafetierele clasice.

Acest filtru va reține o mare parte din cafestol și kahweol, reducând astfel riscul de a crește nivelul de colesterol. Astfel, poți continua să savurezi cafeaua la ibric, dar într-un mod mai prietenos cu sănătatea.

Folosește cafea proaspăt măcinată și de bună calitate, pentru a evita aditivii nedoriti. Încearcă să nu fierbi cafeaua prea mult, deoarece un timp îndelungat de fierbere poate duce la eliberarea de substanțe amare și compuși care pot irita stomacul.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News