De ce nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider. Motivul te va surprinde!

  • Publicat:
De ce nu e bine să mănânci pepene rece, de la frigider. Motivul te va surprinde!
Foto: Shutterstock

O felie de pepene rece, dulce și răcoritor – ce altceva îți poți dori după o zi călduroasă de vară?

Pepenele este fructul-vedetă în sezonul cald, îndestulând burțile și poftele multor români. Numai că un studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry vine cu o informație surprinzătoare, care ne strică buna-dispoziție și ne face să ne dăm ochii peste cap: nu e tocmai bine să mâncăm pepene rece. Mai precis, e indicat să-l ținem la temperatura camerei câteva zile, abia apoi să-l răcim la frigider și să-l mâncăm. Motivul?

Citește și: Semințele de pepene – ce se întâmplă dacă le înghiți. Beneficii și contraindicații

Mănânci pepene rece? Ai parte de mai puțini antioxidanți

Dacă îți place să mănânci pepene pentru că te gândești la beneficiile numeroase pe care le are pentru sănătate, iată ce spun cercetătorii americani: nivelul de licopen și betacaroten – doi antioxidanți cu nenumărate efecte benefice – crește cu peste 40% dacă pepenele este ținut la temperatura camerei, nu în frigider.

Echipa de savanți a făcut următorul experiment: a ținut la temperatura camerei (aproximativ 20 de grade Celsius) diverse soiuri de pepene netăiat, fie pentru o noapte, fie pentru mai multe zile la rând. În paralel, au depozitat pepene și în frigider, la temperaturi cuprinse între 5 și 12 grade.

Ulterior, oamenii de știință au luat mostre din pepenii expuși diverselor temperaturi, pentru a examina culoarea, textura și nivelul de carotenoizi.

Astfel, s-a observat că pepenii ținuți la temperatura camerei aveau cu aproape 40% mai mulți carotenoizi decât cei depozitați la rece. Lucru care a putut fi constatat și cu ochiul liber, pentru că miezul pepenelui ținut la temperatura camerei avea o culoare mai intensă, de roșu închis, datorată conținutului mai mare de licopen.

Citește și: De ce e bine să mănânci pepene cu brânză

De asemenea, s-a observat că pepenii care nu erau ținuți la frigider aveau coji mai subțiri, semn că procesul de coacere a continuat cât timp pepenii au fost lăsați la temperatura camerei.

Cercetătorii atenționează că aceste beneficii se aplică doar în cazul pepenelui întreg, care nu a fost tăiat. În cazul în care ai tăiat deja câteva felii de pepene, cel mai bine este să îl păstrezi la frigider pe cel rămas, altfel se va strica mult mai repede.

Prea mult pepene rece deodată poate duce la balonare și crampe

Ar mai fi un motiv pentru care ar fi bine să eviți să mănânci pepene rece (în cantități mari), cel puțin din perspectiva medicinei ayurvedice.

Se pare că poate duce la balonare și crampe abdominale, pentru că organismul digeră mai lent alimentele reci și mai rapid pe cele calde. Nu există (încă) dovezi științifice în acest sens, dar fiecare persoană poate constata sau nu acest aspect pe propriul stomac.

În plus, având în vedere cantitatea mare de apă pe care o conține pepenele, consumul excesiv și într-un timp foarte scurt poate crește riscul de hiponatremie, adică intoxicație cu apă.

În concluzie, dacă îți place să mănânci pepene rece, probabil nu e o idee rea să îl ții înainte la temperatura camerei vreo 3-4 zile, ca să îi mai crești valoarea nutritivă, și încearcă să nu faci excese, pentru că și fructele – chiar dacă sunt foarte sănătoase – consumate în cantități mari pot îngrășa și cauza probleme.

Citește și: Ce înseamnă consum excesiv de fructe. Cât putem mânca zilnic fără să avem probleme

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: