Evită să tragi apa când ești încă pe vasul de toaletă, altfel riști să te îmbolnăvești, avertizează medicii.
Atunci când ne facem nevoile și tragem apa fără să punem capacul pe vasul de toaletă, bacteriile din picăturile de apă sunt împrăștiate în aer, la o distanță ce poate atinge și 2 metri, ajungând astfel cu ușurință în nas și mai apoi spre plămâni.
Medicul rezident Mehraveh Seyyed Sayyah spune că simptomele contaminării cu astfel de bacterii periculoase pot persista aproximativ 7 zile, dar sunt cazuri când se complică și pot chiar să pună viața în pericol.
Printre microbii ce pot fi răspândiți prin intermediul apei din vasul de toaletă se numără E.coli și stafilococul auriu.
Semnele infecției cu E. coli sunt durerile puternice de stomac, vărsăturile și diareea cu sânge, iar în cazurile grave se poate ajunge chiar la insuficiență renală.
Pe de altă parte, stafilococul auriu duce la probleme cutanate, cum ar fi erupții și furuncule dureroase, inflamate, umplute cu puroi, care pot lăsa cicatrici pe piele.
Dacă acest microb ajunge în sânge, există chiar riscul de pneumonie sau sepsis (infecție în sânge), fenomen care declanșează o inflamație puternică în corp și îngreunarea circulației sângelui, proces care poate afecta unul sau mai multe organe vitale.
Pentru a evita astfel de probleme, nu trage niciodată apa cu capacul ridicat și mai ales dacă încă ești așezat pe vasul de toaletă.