De ce nu este bine să te scobeşti în nas

Toată lumea o face, dar puţini ştiu că acest obicei creşte riscul de îmbolnăvire. Află de ce nu e bine să te scobeşti în nas!
  • Publicat:
De ce nu este bine să te scobeşti în nas

Răspunsul evident este: „pentru că nu e deloc elegant”. Dar mai este un motiv pentru care scobitul în nas ar trebui evitat, iar acesta nu ţine de bunele maniere, ci mai degrabă de sănătatea ta. Să recunoaştem, toţi o facem când suntem în intimitate, feriţi de ochii curioşilor, nu are rost să ne ascundem pe după cireş. Scobitul în nas e o activitate „plăcută” să-i zicem, ne dă un fel de satisfacţie şi, orice ni s-ar spune, tot revenim la acest obicei dezgustător. Dar ai mai face asta dacă ţi-am spune că te expui unui pericol imens să te îmbolnăveşti?

Fie că vrei să scapi de mucusul uscat – care ia naştere prin lipirea particulelor de praf, mizerie, polen şi alte substanţe de cili, adică acei perişori mici din interiorul nasului –, de o mâncărime insistentă sau, pur şi simplu, acest gest te face să te simţi bine, ar fi bine să cauţi o altă soluţie decât să-ţi bagi degetele în nas.

Potrivit medicului orelist Erich P. Voight, scobitul în nas poate duce la apariţia unor leziuni sau sângerări ale foselor nazale. Asta nu e neapărat un capăt de lume, dar dacă acestora li se adaugă bacteriile pe care le transmiţi de pe degetele murdare, lucrurile se complică şi pot apărea infecţii. De exemplu, dacă nu te speli pe mâini după ce intri în contact cu o persoană răcită sau gripată, aceste microorganisme ajung în căile nazale şi, la rândul tău, vei ajunge în scurt timp să te plângi de simptomele acestor infecţii respiratorii.

Chiar dacă şi adulţii „se dedau” la scobitul în nas, gestul este preferat în special de copiii mici, care nu ţin cont de părerea celor din jur. Şi pentru că prichindeii sunt tot timpul curioşi, îşi bagă mâinile prin tot felul de locuri şi nu se spală atât de des cât ar trebui, riscul e cu atât mai mare, pentru că sistemul lor imunitar este încă fragil şi sensibil în faţa infecţiilor. De altfel, sângerarea nazală la copii este, de multe ori, consecinţa scobitului în nas.

„Pielea subţire din interiorul nasului este foarte delicată şi mult mai uşor de lezat. Odată apărută rana, aceasta se vindecă mai greu, uneori chiar în câteva săptămâni, timp în care organismul este vulnerabil în faţa infecţiilor”, declară pentru Time.com doctorul Brett Corner, orelist la Universitatea Kentucky.

În cazuri grave, scobitul în nas poate duce chiar şi la perforarea septului nazal – adică acea membrană subţire care separă cele două fose nazale –, însoţită de dureri de cap puternice, sângerări nazale abundente sau dificultăţi respiratorii.

Există mai multe căi prin care poţi evita astfel de probleme. Prima, şi cea mai evidentă, este spălarea temeinică a mâinilor „înainte de a trece la treabă”. Apoi, există varianta să îţi acoperi degetul cu pricina cu un tifon curat. Dacă ai unghiile lungi, e de preferat să eviţi de tot acest obicei, pentru că rişti să îţi zgârii pielea sensibilă care căptuşeşte fosele nazale.

Pentru a preveni uscarea mucusului, ai la dispoziţie două opţiuni: fie foloseşti un spray nazal cu apă de mare sau soluţie salină, fie îţi instalezi în cameră un umidificator – acestea fluidifică secreţiile nazale.

În cazul în care ai reuşit „performanţa” de a-ţi zgâria pielea din interiorul nasului, poţi aplica o cremă cu vaselină, care calmează iritaţia, ajută la vindecare şi menţine zona hidratată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: