De ce nu se spală pe dinţi românii?

Majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă stomatologii, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic, aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă, decât unul pentru propria sănătate.
  • Publicat:
De ce nu se spală pe dinţi românii?

Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă stomatologii, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic, aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă, decât unul pentru propria sănătate.

Astfel, în lipsa unei întâlniri cu prietenii, colegii de serviciu sau a unei activităţi din afara casei, este mai probabil ca românii să aleagă să nu se spele pe dinţi şi să ignore consecinţele asupra sănătăţii.

Peste 45% dintre respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, deşi 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţa şi seara.1

Mai mult, 10% dintre persoane au spus că se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână).

Pentru 8 din 10 români, principala barieră de igienă orală este programul aglomerat al zilei şi lipsa facilităţilor pentru a se spăla pe dinţi la serviciu.

Întrebaţi care sunt beneficiile pentru care se spală pe dinţi, majoritatea oamenilor (45%) au declarat că o fac pentru a avea o respiraţie plăcută, 36% pentru senzaţia de dinţi curaţi, în timp ce 17% pentru beneficiul de albire a dinţilor. Doar o mică parte din categoria celor mai riguroşi în igiena orală au menţionat că, pentru ei, dinţi sănătoşi înseamnă pe lângă toate acestea şi să nu ai carii vizibile.

Nici tratare, nici prevenţie: cum ne afecteză neglijarea regulilor de igienă orală

Studii anterioare arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile . În ceea ce priveşte noua generaţie, potrivit studiului, 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, iar 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în timp ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate.

În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate:

  • Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism;
  • Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză;

Prin aplicarea celor 3 paşi de igienă orală se pot evita neplăcerile cauzate de problemele dentare şi tratamentele costisitoare:

  • periajul dinţilor de două ori pe zi
  • vizită la dentist în mod regulat
  • o dietă sănătoasă şi echilibrată, care să includă multe fructe şi legume

Consumul de produse de igienă orală la români, în creştere

Cel mai recent studiu de piaţă  arată că, un român a consumat 1,5 tuburi de pastă de dinţi de-a lungul anului 2014 – foarte puţin în comparaţie cu statele europene, însă mai mult faţă de 2013, când consumul naţional se situa în medie la circa 1 tub/an.

De asemenea, ultimele date de la nivel naţional arată că românii îşi schimbă acum periuţa de dinţi o dată la 1,5 ani – mai des faţă de statisticile din 2013, care arătau că un român folosea aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani.

La nivel rural, oamenii au o igienă orală un pic mai bună: un locuitor foloseşte acum 1 tub de pastă de dinţi timp de 2,5 ani, faţă de 3 ani, cum arătau datele anterioare, însă în continuare îşi schimbă periuţa de dinţi numai o dată la 10 ani.

În oraşe, la nivel urban, un român foloseşte 2 tuburi de pastă de dinţi pe an, mai bine decât anul trecut, când folosea 1,5 tuburi într-un an şi îşi schimbă acum periuţa la 1,5 ani, mai des faţă de datele anterioare, care indicau o perioadă de folosire de 2 ani/periuţă.

În comparaţie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani îşi schimbă periuţa cel puţin o dată la 3 luni.

Deşi cifrele de consum sunt mai optimiste faţă de anul anterior, aceste rezultate indică în continuare o igienă orală precară a populaţiei şi apar în contextul în care românii susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că totuşi îşi periază dinţii de două ori pe zi.

Informaţiile au fost oferite de către specialişti în igiena orală şi reprezentanţi GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, 20 martie, care marchează lansarea celei de-a patra ediţii a campaniei de educare şi promovare a igienei orale corecte, Zâmbeşte România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult