De ce te trezești la ora 3 sau 4 dimineața și nu mai poți dormi? Cum să pui capăt acestui lucru

Unele persoane adorm greu, iar multe se plâng că se trezesc în timpul nopții și nu reușesc să reia somnul.
  • Publicat:
De ce te trezești la ora 3 sau 4 dimineața și nu mai poți dormi? Cum să pui capăt acestui lucru

Este un fenomen raportat de aproximativ 1/3 persoane dintre noi. Asta pentru că, conform experților în somn, aceste obiceiuri sunt legate de stres, deși nu în mod direct.

Stresul nu ne face să ne trezim mai des noaptea, dar ne face să fim mai conștienți că acest lucru se întâmplă.

De ce ne trezim în timpul nopții

Trezitul în miezul nopții se produce încât, după ce am dormit bine, corpul nostru începe să ne pregătească încet pentru zi. Cum se întâmplă acest lucru? Ei bine, prin reducerea melatoninei, hormonul care ne ajută să adormim, și creșterea nivelului de cortizol, supranumit și hormonul stresului.

După eliberarea mare de hormoni la 3 sau 4 dimineața, dacă ai de-a face cu stresul în viața ta, cel mai probabil te vei trezi.

„În această perioadă a ciclului de somn, suntem la cel mai scăzut reflux fizic și cognitiv. Din punctul de vedere al naturii, acesta trebuie să fie un moment de recuperare fizică și emoțională, așa că este de înțeles că resursele noastre interne sunt scăzute”, spune Greg Murray, cercetător în psihologie cu experiență în starea de spirit, somn și ritmul circadian, pentru The Conversation.

„Dar ne lipsesc și alte resurse în miezul nopții – conexiunile sociale, bunurile culturale, toate abilitățile de adaptare ale unui adult nu sunt disponibile în acest moment. Fără niciuna dintre abilitățile noastre umane, suntem lăsați singuri în întuneric cu gândurile noastre. Așa că mintea are parțial dreptate când concluzionează că problemele pe care le-a generat sunt de nerezolvat – la 3 dimineața, majoritatea problemelor ar fi literalmente”, mai spune Murray.

Ce trebuie să faci ca să poți să adormi la loc

Există, însă, mai multe modalități de a reveni la somn și de a opri anxietatea. Una dintre ele este eliberarea de stres.

Greg Murray  susține că ar trebui să-ți redirecționezi atenția de la gânduri către respirație, care este o formă de meditație. „Îmi aduc atenția asupra simțurilor mele, în special a sunetului respirației mele. Când observ că apar gânduri, îmi readuc ușor atenția la sunetul respirației”, mai spune Murray. Prin acest mod îți îndepărtezi atenția de la gândurile care te frământă, iar exercițiul de respirație te ajută să te relaxezi.

Dacă această metodă nu funcționează, totuși, poate fi momentul să consulți un specialist – în special dacă problema te deranjează de mai mult de câteva luni.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”