De la bal, la spital. Mai multe persoane s-au ales cu toxiinfecție alimentară de la mâncarea servită la o nuntă și o cununie în Alba

  • Publicat:
De la bal, la spital. Mai multe persoane s-au ales cu toxiinfecție alimentară de la mâncarea servită la o nuntă și o cununie în Alba
Foto: Shutterstock

Mai multe persoane, între care și un copil de 14 ani, au acuzat stări de rău specifice toxiinfecției alimentare, după ce au participat la o nuntă și la o cununie în județul Alba, anunță Direcția de Sănătate Publică Alba.

Nuntă și cununie cu „dar” neașteptat: toxiinfecție alimentară

Este vorba despre o cununie care a avut loc la o pensiune din Ocoliș, o comună din Munții Apuseni, unde, din cele 40 de persoane participante, 7 au acuzat stări de rău și au fost transportate la Spitalul Municipal Turda.

Trei au plecat acasă în cursul nopții iar patru persoane (2 bărbați și 2 femei) au fost internate iar în prezent starea lor este una bună.

Cea de-a doua anchetă epidemiologică a fost declanșată după ce, tot în cursul serii de sâmbătă, alte 13 persoane care participau la o nuntă care a avut loc la o sală de evenimente de pe raza municipiului Alba Iulia au acuzat de asemenea stări de rău și s-au prezentat la UPU Alba Iulia.

Un copil de 14 ani care acuza o stare de rău ușoară/moderată a fost internat pentru supraveghere. Ceilalți au refuzat internarea. La nuntă au participat aproximativ 200 de persoane, se arată în comunicatul DSP Alba.

Cum se manifestă toxiinfecția alimentară

Boala gastrointestinală acută infecțioasă se caracterizează prin modificări care apar la nivel de tract digestiv (stomac, intestin subțire, colon). Aceste modificări pot fi cauzate de virusuri (de exemplu rotavirus, adenovirus, norovirus sau enterovirusuri), bacterii (de exemplu salmonella, E.coli, stafilococ auriu), paraziți sau toxinele produse de aceste microorganisme infecțioase.

Manifestările clinice ale bolii gastrointestinale acute pot varia de la un disconfort minim până la forme severe de boală cu deshidratare. Acestea pot fi sistematizate în funcție de segmentul tubului digestiv afectat.

De exemplu, dacă afectarea apare la nivel de stomac, pacientul va prezenta grețuri, vărsături și dureri în „capul pieptului”.

În schimb, dacă procesul infecțios se localizează la nivel de stomac și intestin, atunci pacientul va prezenta în plus, pe lângă grețuri și vărsături, scaune diareice și colici abdominale.

Temperaturile ridicate și condițiile igieno-sanitare de preparare, respectiv de stocare, a alimentelor joacă un rol primordial în apariția bolii gastrointestinale acute infecțioase, fapt ce explică creșterea cazurilor pe perioada sezonului estival.

Anchete epidemiologice pentru depistarea cauzelor îmbolnăvirilor

Potrivit autorităților, au fost demarate două anchete epidemiologice care vizează aflarea cauzei exacte care a dus la cele 21 de cazuri de presupusă toxiinfecție alimentară.

În ambele cazuri menționate, inspectorii DSP Alba, alături de reprezentanți ai DSVSA Alba și cei ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, s-au deplasat în teren pentru a preleva probe din mâncarea servită cât și de pe mâinile personalului care a manipulat alimentele la cele două locații pentru stabilirea exactă a cauzei care a dus la cele 21 cazuri de presupusă toxiinfecție alimentară. Vom reveni cu concluzii și măsuri după finalizarea analizelor de laborator și a anchetelor epidemiologice, a transmis Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult