Consumatorii de alcool riscă să dezvolte demență. De vină este lipsa unei vitamine care duce la distrugerea neuronilor

Demența alcoolică ar putea fi declanșată de lipsa unei vitamine esențiale, arată un nou studiu.
  • Publicat:
Consumatorii de alcool riscă să dezvolte demență. De vină este lipsa unei vitamine care duce la distrugerea neuronilor
Sursa foto: Shutterstock

Demența alcoolică este o afecțiune cauzată de consumul excesiv de alcool, care constă în degradarea treptată a funcțiilor creierului, memoria fiind prima afectată. Mecanismul acestei afecțiuni nu era însă complet cunoscut.

Recent, o echipă de cercetători de la Medical University of Vienna a lansat ipoteza că lipsa vitaminei B1 (tiamina) ar putea sta la baza acestei afecțiuni neurodegenerative, potrivit neurosciencenews.com.

Persoanele diagnosticate cu demența alcoolică prezintă în general niveluri crescute de fier și o carență severă de tiamină, vitamină vitală pentru menținerea circulației sanguine la nivelul creierului, au constatat medicii.

Potrivit studiului publicat în jurnalul Alzheimer’s and Dementia, consumul excesiv de alcool duce la scăderea drastică a nivelului de vitamina B1 în organism. Astfel, este favorizată acumularea excesivă de fier în zona creierului, proces care duce la degradarea neuronilor.

Această descoperire este importantă pentru dezvoltarea de noi opțiuni terapeutice sau metode de profilaxie pentru afecțiunile neurodegenerative, spune dr. Stephan Listabarth, autorul principal al cercetării.

Terapia cu chelatori (medicamente care reduc nivelul de fier) și suplimentarea cu vitamina B1 ar putea fi pe viitor metode de prevenire sau tratament pentru afecțiunile neurodegenerative, inclusiv pentru demența alcoolică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: