Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, ar putea fi depistată mult mai devreme și tratată mai eficient cu ajutorul unei banale analize de urină. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Frontiers in Aging Neuroscience, nivelul crescut al acidului formic din urină poate fi un indiciu al instalării demenței.
Oamenii de știință au ales acest compus special pe baza cercetărilor lor anterioare privind biomarkerii bolii Alzheimer. Aceștia au observat că metabolismul anormal al formaldehidei este o caracteristică-cheie a tulburărilor cognitive legate de vârstă.
În urma studiului recent desfășurat, cercetătorii chinezi au descoperit că acidul formic în exces din urină poate fi un potențial biomarker pentru diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer. Astfel, această maladie care afectează sute de milioane de oameni la nivel mondial ar putea fi depistată mai devreme și fără cheltuieli enorme, putând fi luate măsuri mai din timp pentru încetinirea evoluției.
Din păcate, în prezent nu există un tratament curativ pentru demență, singurele medicamente disponibile fiind utile pentru încetinirea bolii și ameliorarea simptomelor.
Pentru a-și testa teoria privind utilitatea acidului formic ca biormarker în identificarea timpurie a demenței, cercetătorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai și de la Institutul de cercetare WuXi Diagnostics Innovation din China au recrutat 574 de participanți de la Clinica de memorie a Spitalului Popular Shanghai Sixth People’s Hospital, China.
Savanții au împărțit participanții în mai multe grupuri, în funcție de rezultatele obținute de aceștia la testele de memorie:
Cercetătorii au colectat probe de urină de la participanți pentru a le analiza nivelul de acid formic. De asemenea, au prelevat probe de sânge pentru analiza ADN-ului.
După ce au comparat nivelurile de acid formic între fiecare grup, cercetătorii au observat că există o diferență majoră între participanții cu o cogniție sănătoasă față de ceilalți, care prezentau niveluri mai ridicate din acest biomarker, în special cei diagnosticați cu boala Alzheimer.
Totodată, oamenii de știință au observat că participanții cu exces de acid formic au înregistrat rezultate mai slabe la testele cognitive.
Deși este prea devreme pentru a confirma cu certitudine că acest biomarker poate depista devreme demența, oamenii de știință spun că rezultatele merită aprofundate în cercetări ulterioare, având în vedere că diagnosticarea bolii Alzheimer poate fi foarte costisitoare, iar o astfel de analiză de urină ar fi un test accesibil tuturor.
De asemenea, este important de menționat că modificările pe care le produce demența în organism pot apărea cu 20 sau 30 de ani înainte de diagnostic, când boala a produs deja daune semnificativ, motiv pentru care depistarea ei timpurie poate duce la mai multe opțiuni de tratament cu impact pozitiv asupra calității vieții pacientului.