Depresia, în creştere în rândul persoanelor care au renunţat la fumat

Un nou studiu arată că persoanele care renunţă la fumat sunt predispuse la depresie, dar şi să aibă alte vicii.
  • Publicat:
Depresia, în creştere în rândul persoanelor care au renunţat la fumat
FOTO: 123rf.com / Depresia, în creştere în rândul persoanelor care au renunţat la fumat

Un studiu recent în care s-au folosit date ale Chestionarului Naţional de Sănătate şi Consum de Droguri sugerează că persoanele care au renunţat la fumat sunt mai predispuse să se confrunte cu depresia sau să aibă un alt obicei.

Persoanele care renunţă la fumat riscă să aibă alte vicii

De-a lungul anilor, un număr uriaş de studii ştiinţifice au dus la concluzia că fumatul este un real pericol pentru sănătate. Nicotina, care este unul dintre cei mai întâlniţi compuşi chimici pe care le conţin ţigările care, provoacă dependenţă. Unii experţi consideră că nicotina se încadrează în aceeaşi categorie cu cocaina şi heroina atunci când vorbim de dependenţă. Acestea fiind spuse, un număr foarte mare de persoane renunţă la fumat spre deosebire de acum câţiva zeci de ani.

Un nou studiu însă sugerează că persoanele care renunţă la fumat sunt mai predispuse să se confrunte cu depresia sau să înlocuiască fumatul cu alt obicei vicios. Lucrarea, care apare în Jurnalul American de Medicină Preventivă, susţine că persoanele care obişnuiau să fumeze au şanse mai mari să se lupte cu depresia, să înceapă să consume cannabis sau să consume alcool în exces.

Depresia şi consumul de alcool, în creştere

În timpul studiului, rata de depresie în rândul persoanelor care s-au lăsat de fumat a crescut de la 4.88% la 6.04%. În aceeaşi perioadă, dorinţa de a consuma alcool în exces a crescut de la 17.22% la 22.33%. O creştere mai poate fi observată şi în rândul consumului de marijuana, care s-a dublat de la 5.35% la 10.09%. Deşi este important să notăm că în urma consumului de marijuana ne expunem la mai puţine riscuri faţă de consumul de ţigări şi aceasta oferă dependenţă, fiind o substanţă de care indivizii pot abuza.

Studiul a pornit de la 67.035 de persoane din Statele Unite, care obişnuiau să fumeze. În orice caz, undeva la 14% dintre locuitori încă fumează, arată Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor. De asemenea, în ficare an, aproximativ 480.000 de persoane mor din cauza fumatului.

Nu putem trece cu vederea micile scăpări ale studiului, pentru că participanţii aveau datoria de a raporta dacă au fumat sau nu sau dacă au consumat alcool şi în ce cantitate, ceea ce înseamnă că rezultatele reale pot diferi. Nu întotdeauna suntem tentaţi să oferim datele reale. În privinţa consumului de marijuana, cercetătorii au recunoscut că în Statele Unite, în timpul studiului, consumul de marijuana a crescut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: