DESCOPERIRE. De ce ne îngrășăm de fapt dacă mâncăm târziu seara

  • Publicat:
  • Actualizat:
DESCOPERIRE. De ce ne îngrășăm de fapt dacă mâncăm târziu seara
Sursa foto: shutterstock

Știm că dacă mâncăm târziu seara ne îngrășăm, dar nu cunoaștem exact mecanismul prin care se întâmplă asta.

De ce, de exemplu, dimineața sau la prânz putem mânca fără grija că luăm în greutate? Și de ce este mâncatul târziu un factor declanșator al obezității? La această întrebare din urmă și-au propus să afle răspunsul cercetătorii americani, care au realizat un studiu riguros, dar pe puține persoane, ce-i drept, motiv pentru care concluziile necesită investigații suplimentare.

Ce condiții au avut de îndeplinit participanții

Experții au recrutat 16 participanți cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani (5 femei și 11 bărbați), cu un indice de masă corporală în intervalul de supraponderabilitate sau obezitate.

Toți subiecții obișnuiau să facă regulat mișcare, să ia micul dejun și niciunul nu lucra în schimburi de noapte. Cu 2 săptămâni înainte de începerea studiului, participanții trebuiau să respecte cele 8 ore de somn/noapte, nu au consumat cofeină (cafea, ceai negru), alcool și tutun, nici nu au luat medicamente (cu excepția unei persoane, care a luat antihipertensive pe toată durata studiului, și a femeilor care utilizau pilule contraceptive).

De asemenea, voluntarii au fost instruiți, cu 3 zile înainte de începerea studiului, să urmeze cu strictețe programele alimentare concepute de specialiști și orele de masă.

În spital, nivelul de lumină și temperatura au fost strict controlate, participanții neavând acces la telefoane, aparate de radio sau internet. De asemenea, nu au avut voie să primească vizitatori pe durata studiului și nici să facă exerciții fizice.

În cadrul fiecărui ciclu de studiu, participanții au luat prima masă la cel mult o oră după trezire și au mâncat din nou la fiecare 250 de minute (aproximativ 4 ore). Toate mesele erau cronometrate în așa fel încât să nu depășească 30 de minute.

Ce au testat cercetătorii

În zilele de testare, experții au analizat, din oră în oră, impactul mâncatului târziu seara asupra hormonilor grelină (care îi semnalează creierului că organismul are nevoie de hrană) și leptină (care îi spune creierului că stomacul este plin, deci suntem sătui).

De asemenea, cercetătorii au măsurat temperatura corporală a participanților, precum și „cheltuielile” energetice ale acestora cu ajutorul calorimetriei indirecte (de 12 ori pe zi, pe parcursul celor 16 ore în care participanții au fost treji).

Calorimetria indirectă este o investigație care măsoară cantitatea de oxigen și dioxid de carbon, din care rezultă o estimare a energiei pe care omul o consumă în repaus. Această analiză este des folosită de nutriționiști pentru a stabili câte calorii trebuie să mănânce pacientul ca să își îndeplinească ceea ce-și dorește: să-și mențină greutatea, să slăbească sau chiar să se îngrașe.

Care au fost rezultatele studiului

După o monitorizare atentă și obținerea rezultatelor la testele efectuate, cercetătorii au reușit să obțină răspunsul la întrebarea „de ce ne îngrășăm dacă mâncăm târziu seara”. Pe scurt, mâncatul la ore târzii ne predispune la supraalimentare și consum de alimente bogate în amidon și carne, care îngrașă cel mai mult.

De ce se întâmplă asta? Totul pornește de la creier!

Dacă mâncăm târziu, nivelul leptinei și al grelinei se află în dezechilibru a doua zi și, în consecință, creierul primește semnale confuze. Altfel spus, ne dăm peste cap mecanismul prin care creierul primește sau nu informația că ne este foame sau că ne-am săturat.

Mai mult, cercetătorii au observat că participanții care mâncau târziu aveau o temperatură corporală mai scăzută și cheltuieli energetice mai mici. Deci metabolism mai leneș, risc mai mare de depunere a caloriilor sub formă de grăsime.

Cum rămâne cu postul intermitent?

Aceste descoperiri, publicate în revista Cell Metabolism, pun sub semnul întrebării eficiența postului intermitent în cazul persoanelor care aleg să mănânce o singură dată pe zi, seara.

„Totuși, problema nu este atât a momentului în care mâncăm, cât mai degrabă a ceea ce mâncăm și în ce cantitate”, atrage atenția DJ Mazzoni, medic nutriționist-dietetician care nu a fost implicat în studiu.

Medicul oferă ca exemplu două persoane care iau, ambele, micul dejun la ora 10 dimineața. Una dintre ele ia cina la ora 18, alta la ora 23. Prima persoană are o fereastră cu 5 ore mai scurtă, ceea ce poate avea beneficii metabolice. Aș fi curios să văd un studiu în care participanții să încerce postul intermitent la sfârșitul zilei, deoarece acest lucru ar putea infirma unele dintre presupusele riscuri pentru sănătate ale mâncatului târziu”, a adăugat Mazzoni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult