O echipă de cercetare din Marea Britanie a colectat celule stem detale din mostre de lichid amniotic prelevate în timpul a 12 sarcini, folosind tehnici standard de diagnostic prenatal, notează The Guardian. Aceste celule au fost ulterior cultivate pentru a forma mini-organe.
Speranța cercetătorilor este că aceste organe crescute în laborator vor ajuta la monitorizarea și tratamentul afecțiunilor congenitale înainte de naștere și la dezvoltarea terapiilor personalizate pentru a îmbunătăți sănătatea bebelușilor încă în uter.
„Suntem foarte entuziasmați” de această posibilitate, a declarat Mattia Gerli de la University College London, unul dintre autorii studiului publicat luni în revista Nature Medicine.
Dr. Mattia Gerli, co-autor al studiului a accentuat importanța acestei descoperiri, subliniind faptul că aceste organe cultivate din celule de lichid amniotic prezintă multe dintre caracteristicile funcționale ale țesuturilor reale și oferă o nouă perspectivă asupra dezvoltării umane târzii.
Studiul a fost, de asemenea, orientat pe utilizarea mini-organelor pentru a studia o afecțiune congenitală specifică, și anume hernia diafragmtică congenitală (CDH). Astfel, prin comparație, mini-organele de la bebelușii cu CDH și cele de la bebelușii perfect sănătoși au prezentat diferențe semnificative de dezvoltare.
Prof. Paolo de Coppi, co-autor al studiului și el, a ținut să sublinieze faptul că această descoperire reprezintă un progres imens în medicina prenatală, ce oferă posibilitatea de a realiza evaluări funcționale ale afecțiunilor congenitale înainte de naștere. De asemenea, prin prelevarea de mini-organe, medicii specialiști pot diagnostica mai lesne și trata mai eficient copiii nenăscuți.
„Obținerea de celule din lichidul amniotic, care este deja prelevat în scopuri clinice standard, nu pare să adauge niciun risc fizic nici pentru făt, nici pentru femeia însărcinată”, explică Prof. Paolo de Coppi.
Cu toate că încă sunt necesare cercetări suplimentare, această nouă tehnică promite să revoluționeze modul în care sunt gestionate afecțiunile congenitale înainte de naștere.
Citește și: Reușită medicală de excepție. O femeie care a învins cancerul va deveni mamă, la 39 de ani
FOTO: Shuttertsock