Descoperire excepțională în lupta împotriva HIV. Două injecții pe an oferă o protecție de 100%, potrivit celui mai recent STUDIU

  • Publicat:
Descoperire excepțională în lupta împotriva HIV. Două injecții pe an oferă o protecție de 100%, potrivit celui mai recent STUDIU

Un studiu recent efectuat arată că unul dintre tratamentele cu injecții folosite până în prezent pentru bolnavii de SIDA, este 100% eficient în prevenirea infecției cu virusul HIV la femei, notează Associated Press.

„Să vezi acest nivel de protecție este uimitor”, a declarat Salim Abdool Karim despre injecții. El este directorul unui centru de cercetare a SIDA din Durban, Africa de Sud, care nu a luat parte la cercetare.

A fost descoperit vaccinul împotriva HIV

Studiul, intitulat „Purpose 1”, la care au participat 5.000 de persoane s-a desfășurat în trei locații din Uganda și 25 de locații din Africa de Sud pentru a testa eficacitatea lenacapavir și a altor două medicamente.

Studiul finanțat de dezvoltatorii de medicamente Gilead Sciences, a urmărit mai multe aspecte. Primul dintre acestea a fost dacă o injecție semestrială cu lenacapavir era sigură și dacă ar oferi o protecție mai bună împotriva infecției cu HIV ca PrEP pentru femeile cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani decât Truvada F/TDF, o pilulă PrEP zilnică utilizată pe scară largă și disponibilă de mai bine de zece ani.

Un al doilea aspect a verificat dacă Descovy F/TAF, o pastilă zilnică nou apărută, a fost la fel de eficientă ca F/TDF.

F/TAF are proprietăți farmacocinetice superioare față de F/TDF. Farmacocinetica se referă la mișcarea unui medicament în, prin și din organism. F/TAF este o pastilă mai mică și este utilizată în rândul bărbaților și femeilor transsexuale din țările cu venituri ridicate.

Datorită rezultatelor surprinzător de încurajatoare, studiul a fost oprit devreme și tuturor participanților li s-au oferit injecțiile, cunoscute și sub numele de lenacapavir.

Dr. Helen Bygrave de la Medici fără Frontiere a declarat într-o declarație că injecțiile ar putea „inversa epidemia dacă este disponibil în țările cu cea mai mare rată de noi infecții”. Ea a îndemnat Gilead să publice un preț pentru Sunlenca care ar fi accesibil pentru toate țările.

Citește și: Oamenii de știință dezvoltă un vaccin simplu care are potențialul de a opri pandemiile viitoare

Într-o declarație de luna trecută, Gilead a afirmat că este prea devreme pentru a spune cât de mult ar costa Sunlenca pentru prevenirea în țările mai sărace. Dr. Jared Baeten, vicepreședinte senior al Gilead pentru dezvoltare clinică, a declarat că societatea discută deja cu producătorii de medicamente generice și a înțeles cât de „extrem de important este să ne mișcăm rapid”.

În cadrul altor cercetări prezentate la conferința privind SIDA, Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool și colegii săi au estimat că, odată ce producția de Sunlenca este extinsă pentru a trata 10 milioane de persoane, prețul ar trebui să se raporteze la aproximativ 40 de dolari pe tratament (doză). El a declarat că este esențial ca autoritățile sanitare să aibă acces la Sunlenca cât mai curând posibil.

„Acesta este cel mai apropiat vaccin împotriva HIV”, a spus el.

Această descoperire este o mare dovadă că există un instrument eficient și confirmat de prevenire pentru a proteja oamenii de HIV.

Cifre îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de infecții cu HIV înregistrate anual

În cursul anului 2023 s-au înregistrat 1,3 milioane de noi infecții cu HIV la nivel mondial. Această cifră este mai mică decât cea de 2 milioane de infecții înregistrată în 2010, dar este clar că, în acest ritm, nu se va atinge obiectivul privind noile infecții cu HIV stabilit de UNAIDS pentru 2025 (mai puțin de 500.000 la nivel mondial) sau, eventual, nici obiectivul de a pune capăt SIDA până în 2030.

Citește și: Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult