Descoperire în premieră! Bufeurile semnalează boala Alzheimer, nu doar menopauza

Bufeurile sunt de cele mai multe ori simptome asociate menopauzei, dar un studiu recent arată că ele pot fi mai periculoase decât ne-am fi imaginat.
  • Publicat:
Descoperire în premieră! Bufeurile semnalează boala Alzheimer, nu doar menopauza
Foto: shutterstock

Bufeurile sunt de cele mai multe ori simptome asociate menopauzei, dar un studiu recent arată că ele pot fi mai periculoase decât ne-am fi imaginat. Potrivit CNN, în urma unui studiu s-a descoperit o legătură între bufeuri, boala Alzheimer și bolile cardiovasculare.

Pentru acest studiu au fost luate analize de sânge și cercetate. Acestea au provenit de la femei cărora, pe timpul nopții, li se monitoriza somnul și transpirația. În studiul privind boala Alzheimer, cercetătorii au urmărit o proteină specifică- beta-amyloid 42/40, despre care Institutul Național de Sănătate spune că joacă un rol important în patologia bolii Alzheimer.

„Este prima oară în care știința arată că bufeurile sunt asociate biomarkerilor bolii Alzheimer”, a spus Dr. Stephanie Faubion, director medical The Menopause Society pentru CNN.

Bufeurile sunt simptome specifice menopauzei, acestea semnalând încheierea ciclului menstrual și este caracterizat de o senzație bruscă de cald, acompaniată de transpirație în exces, de cele mai multe ori pe timpul nopții, scrie Clinica Mayo. Tot Clinica Mayo menționează că în Statele Unite media de vârstă pentru menopauză este 51 de ani, dar simptomele pot apărea cu mult timp înainte.

„Am descoperit că transpirația din timpul nopții este asociată cu profiul beta-amyloid 42/40, indicând că bufeurile din timpul nopții pot fi un marker al femeilor privind riscul de boală Alzheimer”, a spus pentru CNN Dr. Rebecca Thurston, profesor de psihiatrie, epidemiologie și psihologie de la Universitatea din Pittsburgh.

De asemenea, bufeurile pot indica prezența bolilor cardiovasculare. Pentru studiu au fost folosite atât analize de sânge, cât și date din timpul monitorizării somnului. Cercetătorii au observat prezența proteinei C-reactive, despre care Clinica Mayo spune că este un răspuns al ficatului la o inflamație care poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare.

Cercetătorii sugerează că bufeurile nu au fost o cauză a bolii Alzheimer sau a bolilor cardiovasculare, ci mai degrabă un indicator al acestora.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult