Descoperire în premieră: Cereala care ar putea inversa și preveni prediabetul. Scade nivelul de zahăr din sânge

  • Publicat:
Descoperire în premieră: Cereala care ar putea inversa și preveni prediabetul. Scade nivelul de zahăr din sânge
Foto; Shutterstock

Quinoa este mai mult decât un aliment delicios și sățios. Un grup de cercetători din Spania a descoperit că o alimentație bogată în quinoa ar putea preveni dezvoltarea diabetului de tip 2 pentru că ajută la controlul fluctuațiilor de glucoză. De asemenea, ar avea efecte pozitive asupra unor boli cardiovasculare.

„Consumul de quinoa ca înlocuitor parțial al altor cereale din dieta noastră ar fi benefic pentru controlarea creșterilor de glucoză și poate ajuta la prevenirea unor boli metabolice, cum este diabetul de tip 2”, notează dr. Diana Diaz Rizzolo, autoarea studiului și profesor la Universitatea Oberta de Catalunya.

Studiul pilot, publicat în Nutrient, a inclus trei bărbați și 6 femei, cu vârsta peste 65 de ani care au fost pozitivi la un test pentru prediabet, analiză ce a vizat nivelul de glucoză din sânge, când participanți erau nemâncați. Experimentul a vizat, de asemenea, monitorizarea glucozei în fiecare minut a pacienților, cu ajutorul unui dispozitiv montat.

Un detaliu interesant este că 70% din persoanele cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2, dacă nu se tratează corespunzător. De asemenea, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Quinoa, un aliment foarte „interesant”

Cei 9 participanți au fost monitorizați timp de 28 de zile în timp ce au continuat dieta lor normală și, ulterior, încă 28 de zile, când au înlocuit o parte din dietă cu alimente pe bază de quinoa.

Cercetătorii au descoperit că atunci când mâncau quinoa, nivelul de glucoză din sânge nu creștea la fel de mult ca în prima etapă a studiului. „Acest lucru este crucial deoarece aceste creșteri de zahăr din sânge, după masă, sunt un factor determinant în progresia diabetului de tip 2”, spune cercetătoarea.

„Acest fapt transformă quinoa într-un aliment foarte interesant”, menționează ea.

„Este important pentru noi să specificăm că voluntarii au menținut cantitatea normală de mâncare pe timpul studiului și au înlocuit doar porțiile de cereale, tuberculi și derivați”, precizează autoarea studiului.

Ce este quinoa și cum o integrezi în dietă

Cultivată în munţii Anzi de peste 5000 de ani, Quinoa a fost numită “mama cerealelor” şi “aurul Incaşilor”. Practic, nu este o cereală ci o sămânţa, dar este folosită la fel ca toate celelalte cereale integrale. În ultimii ani, i-a crescut popularitatea, pe măsură ce oamenii i-au descoperit calităţile.

Bogată în proteine, fier, magneziu şi fibre, quinoa este o mâncare foarte sănătoasă şi uşor de gătit. 

Quinoa se poate folosi ca orice altă cereală, ca pe orez! Este o garnitură foarte bună pentru majoritatea felurilor de mâncare, mai ales dacă se găteşte în supă în loc de apă şi se adaugă o frunză de dafin. Quinoa poate fi folosită de asemenea în salate sau ca mic dejun.

Urmărește CSID.ro pe Google News