Descoperire inedită în cazul bolii Alzheimer: „Cu până la 20 de ani înainte de apariţia simptomelor cunoscute, în creierul pacienţilor se produc modificări fiziologice”

  • Publicat:
Descoperire inedită în cazul bolii Alzheimer:

Realizat de Universitatea din Tel Aviv, un studiu a descoperit o metodă inedită prin care se poate detecta boala Alzheimer în timpul somnului sau al anesteziei, într-un stadiu pre-simptomatic.

O nouă metodă de a descoperi boala Alzheimer, cu până la 20 de ani înainte de primele simptome

Detectarea timpurie ar putea revoluţiona abordările terapeutice şi ar putea îmbunătăţi semnificativ rezultatele pentru pacienţi.

Cercetătorii au identificat o activitate cerebrală anormală în hipocamp – o regiune esenţială pentru memorie şi învăţare – în timpul stărilor induse de anestezie şi somn.

Această activitate crescută, care rezultă din destabilizarea reţelei neuronale, precede apariţia simptomelor bolii Alzheimer.

„Cu 10-20 de ani înainte de apariţia simptomelor cunoscute de deteriorare a memoriei şi declin cognitiv, în creierul pacienţilor se produc, lent şi treptat, modificări fiziologice”, a declarat Dr. Shiri Shoob, autor al studiului.

Cercetătorii au reușit să suprime activitatea normală a creierului și să prevină deteriorarea memoriei în cazul unui model animal cu Alzheimer.

„Se observă o acumulare de depozite de beta-amiloid şi de proteină tău, o reducere a volumului hipocampului şi multe altele. În plus, aproximativ 30% dintre persoanele la care s-a constatat postmortem că prezentau o patologie tipică bolii Alzheimer nu au dezvoltat simptomele tipice bolii în timpul vieţii. Aşadar, creierul ar deţine o capacitate, desigur limitată, de a se proteja de daunele cauzate de boală”, a mai adăugat Dr. Shiri Shoob.

Citeşte şi: Testul pentru depistarea Alzheimer. Poate fi făcut de oricine acasă!

Creierul posedă mecanisme de autoprotecţie

Descoperire inedită în cazul bolii Alzheimer:

Cercetătorii au mai observat și o potenţială strategie terapeutică în cadrul intervenţiei timpurii. Aceștia intenţionează să transpună aceste descoperiri în studii clinice efectuate pe subiecţi umani.

„Modificările fiziologice apar în creier cu mult înainte de apariţia simptomelor bolii Alzheimer. Creierul, după cum indică studiul nostru, posedă mecanisme de autoprotecţie, limitate însă, în faţa daunelor provocate de boală”, a încheiat Dr. Shiri Shoob.

Citeşte şi: Obiceiul nesănătos care crește riscul de boală Alzheimer. Îl avem de când suntem mici

Sursă FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult