Descoperire îngrijorătoare: 1 din 5 bărbați, infectat cu tulpină HPV potențial cancerigenă. Care sunt semnele

  • Publicat:
Descoperire îngrijorătoare: 1 din 5 bărbați, infectat cu tulpină HPV potențial cancerigenă. Care sunt semnele
Foto: Shutterstock

O metaanaliză publicată recent în revista de specialitate The Lancet Global Health scoate la iveală cifre îngrijorătoare privind prevalența infecției cu HPV în rândul bărbaților.

Bărbații cu vârste între 25 și 29 de ani, cei mai susceptibili la infecția cu HPV

Potrivit specialiștilor, aproape 1 din 3 bărbați cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puțin un tip de papilomavirus uman genital, iar 1 din 5 este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat sau cancerigen.

Estimările se bazează pe mai multe studii care au evaluat prevalența infecției genitale cu HPV în populația masculină generală, publicate în perioada 1995-2022.

Rezultatele au indicat o prevalență globală cumulată de 31% pentru orice tip de HPV și de 21% pentru HPV cu risc ridicat, cel mai răspândit genotip fiind HPV-16 (5%), urmat de HPV-6 (4%).

HPV-16 cauzează aproximativ 50% din cazurile de cancer de col uterin din întreaga lume, iar tipurile 16 și 18 împreună sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin din Europa.

De asemenea, s-a observat că riscul cel mai mare este în rândul adulților tineri, prevalența HPV atingând un punct maxim între 25 și 29 de ani.

Acest studiu global privind prevalența infecției genitale cu HPV în rândul bărbaților confirmă cât de răspândită este infecția cu HPV. Trebuie să continuăm să căutăm oportunități pentru a preveni infecția cu HPV și pentru a reduce incidența bolilor legate de HPV atât la bărbați, cât și la femei, a declarat dr. Meg Doherty, director al programelor globale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală.

Potrivit acesteia, infecția cu tipuri de HPV cu risc ridicat în rândul bărbaților poate provoca veruci genitale și cancere peniene, anale și orofaringiene, frecvent asociate cu HPV-16.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a estimat că în 2018 au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbați cauzate de HPV.

Care sunt semnele infecției cu HPV la bărbați 

Semnele infecției cu HPV pot apărea și la distanță de câteva săptămâni sau luni de la data actului sexual neprotejat. Din acest motiv, persoana în cauză nu are cum să știe că este purtătoare de HPV și nici că trebuie să-și protejeze partenerii din acel moment încolo. De aceea, cea mai bună cale de a evita neplăcerile cauzate de virus o reprezintă folosirea prezervativului.

Cel mai frecvent simptom al infecției cu HPV la bărbați constă în apariția unor negi genitali.

Aceștia pot lua diferite forme, de la mici umflături, la pete colorate intens ori nepigmentate, împrăștiate asemenea unei inflorescențe.

Mici sau mari, negii se pot localiza în zona anusului, a scrotului, coapsei sau chiar pe penis, dar şi pe buze, limbă sau în gât, dacă infecţia a fost transmisă prin contact sexual oral.

Alte simptome care pot însoţi vegetaţiile veneriene sunt: secreţiile neobişnuite, mâncărimea în zona genitală, senzaţia de arsură, durere şi disconfort.

În lipsa unui tratament corespunzător, infecţia cu HPV care a cauzat apariţia negilor genitali poate duce la complicaţii severe, mai ales în cazul femeilor, precum cancer de col uterin, cancer vulvar, anal sau de gât. Bărbaţii prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer de penis.

Cum poate fi prevenită infecția cu HPV

Transmiterea HPV poate fi redusă, dar nu eliminată, prin utilizarea barierelor fizice, cum ar fi prezervativele.

Studii recente au demonstrat o reducere semnificativă a infecției cu HPV la femeile tinere după debutul activității sexuale, atunci când partenerii acestora au utilizat prezervative corect și cu consecvență.

Țineți cont însă că nici măcar prezervativul nu oferă protecţie 100% – virusul HPV poate fi luat şi prin atingere!

Cea mai sigură metodă de prevenire a infecțiilor genitale cu HPV este relația monogamă cu un partener neinfectat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: