Cercetătorii de la Virginia Commonwealth University lucrează la dezvoltarea unui test de urină care să depisteze cancerul ovarian în stadii incipiente. Echipa de cercetători a investigat posibila utilizare a nanotehnologiei în analizarea anumitor peptide care se regăsesc în urina pacientelor cu cancer ovarian. Deși descoperirea este promițătoare, tehnica procesului de diagnostic încă se află în stadii incipiente.
Lucrarea a fost publicată în Journal of the American Chemical Society, iar descoperirile făcute vor fi prezentate la Meeting-ul Anual al Societății de Biofizică, în Filadelfia.
Obiectivul cercetătorilor este de a folosi această informație obținută, combinată cu testele de sânge CA-125, ecografia transvaginală și istoricul familiei pentru depistarea, diagnosticul și tratamentul cancerului ovarian în stadii incipiente.
„Nu există screening-uri pentru cancerul ovarian”, a spus pentru Medical News Today Dr. Deanna Gerber, medic obstetrică-ginecologie în New York. „Majoritatea cancerelor de ovare sunt diagnosticate în stadiile trei sau patru, atunci când devin simptomatice. Această tehnologie este impresionantă pentru că poate crește șansele de a detecta cancerul în stadii incipiente, fără niciun dubiu îmbunătățind și șansele de a vindeca mai multe cancere de ovare”, a completat specialistul.
Există mii de mici particule, numite peptide, care se regăsesc în urina noastră, iar unele dintre ele semnalează prezența cancerului ovarian. În prezent, tehnicile folosite nu sunt eficiente și nu au acuratețe în detectarea acestor peptide folosind nanopori, care au potențialul de a detecta multiple peptide.
Această tehnică implică trecerea moleculelor prin nanopori și măsurarea schimbărilor în curentul electric sau a altor proprietăți în timp ce moleculele se deplasează prin acești nanopori. Cercetătorii au identificat și analizat 12 peptide, inclusiv cele derivate din LRG-1, un biomarker din urină al pacientelor cu cancer ovarian.
Potrivit cercetătorilor, aceștia cunosc acum felul în care arată peptidele și cum pot fi ele folosite pentru a detecta cancerul ovarian în stadii incipiente.
Nanotehnologia nu este un produs, ci mai degrabă un proces care folosește schimbările din proprietățile unei substanțe atunci când sunt examinate la dimensiunea unui nanometru, informează Institutul Internațional de Nanotehnologie.
Nu este doar un domeniu în care se lucrează cu obiecte microscopice, ci și o capitalizare asupra unicelor și schimbătoarelor proprietăți ale materialelor la nivel nano, pentru a produce soluții la probleme.
Nanotehnologia este o nouă frontieră care nu are ca scop doar diagnosticul, ci și utilizarea terapeutică. De exemplu, nanotehnologia a fost folosită pentru a diagnostica alte tipuri de cancer, entități infecțioase și probleme dermatologice, de exemplu.
Foto: shutterstock
Surse: