Nutriționistul Mihaela Bilic spune că există un desert „nevinovat” pe care îl putem savura în noaptea dintre ani fără grija caloriilor.
Acesta este tortul Diplomat, bogat în fructe, cu puțin zahăr și zero calorii provenite din gelatină.
Iată ce spune dr. Mihaela Bilic despre istoria acestui desert delicios și parfumat.
„Vă mai amintiți de tortul Diplomat?
Când eram mai săraci, mai izolați, mai lipsiți de perspective, aveam mai puține surse de plăcere, dar ne bucuram de ele din plin. Așteptam Crăciunul pentru cozonac și Anul Nou pentru tortul Diplomat. Nici că se putea o variantă de desert mai potrivită după tot meniul greu de digerat și încărcat de la mesele de sărbători.
Îmi amintesc și acum că nu era un lucru ușor să ai tort diplomat de Anul Nou. Conserva de ananas era un lux greu accesibil, pișcoturile se luau pe pile de la vreo cofetărie mai pricopsită, iar frișca era bătută în casă după ce strângeai smântână de la toate neamurile de la țară.
Se spune că prăjitura a fost inventată pentru un diplomat rus, mare amator de deserturi. Cert este că în secolul al 19-lea tortul delicios cucerise deja Rusia, Franța și Imperiul Austro-Ungar.
Nu știu dacă la origini rețeta era cu gelatină, însă ea este secretul pentru structura aerată și răcoritoare ce-i conferă tortului caracter dietetic.
Ingredientul de bază este frișca, adică o spumă de lapte cu consistență cremoasă, o garanție pentru plăcere. În rest avem pișcoturi, pandișpan și fructe, deci ușor și aromat.
La cât sunt de iubitoare de înghețată, recunosc că tortul Diplomat e mai moțat: gelatina are zero calorii, zahărul e minoritar, iar sosul de ciocolată exclus.
Tradiția tortului Diplomat în meniul de Anul Nou a cam dispărut. Și cred că e păcat, chiar era un dulce nevinovat și parfumat!”