Dezinfectarea repetată a străzilor, contraindicată. La ce pericole sunt expuşi oamenii

Dezinfectarea repetată a spaţiilor exterioare din mediul urban în timpul pandemiei de COVID-19 este contraindicată.
  • Publicat:
Dezinfectarea repetată a străzilor, contraindicată. La ce pericole sunt expuşi oamenii

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dezinfectarea repetată a spaţiilor exterioare – străzi, trotuare etc. – din mediul urban în timpul pandemiei de COVID-19 este contraindicată, deoarece poate favoriza creşterea gradului de poluare. De asemenea, atrag atenţia specialiştii, utilizarea hipocloritului de sodiu ca substanţă dezinfectantă pentru spaţiile exterioare nu este recomandată, deoarece poate duce la formarea unor compuşi cu efect cancerigen şi favorizează apariţia unor iritaţii ale pielii sau la nivelul ochilor.

Se recomandă folosirea detergenţilor convenţionali pentru curăţarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf şi aerosoli. În acest moment şi pe baza cunoştinţelor ştiinţifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacităţii igienizării străzilor şi a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.

Există informaţii contradictorii privind utilizarea hipocloritului şi capacitatea sa de a distruge virusul SARS-CoV-2 de pe suprafeţe externe (drumuri) şi din aer. China a utilizat substanţe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune.

Totuşi, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanţi, suprafeţele externe, precum străzile, pieţele, spaţiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

Hipocloritul de sodiu este o substanţă corozivă pentru piele şi dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafaţa drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele şi trihalometani, dar şi alte substanţe cancerigene.

Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată sau, în mod excepţional, evitând expunerea populaţiei în timpul aplicării.

În Bucureşti, în diferite sectoare, au fost dezinfectate scările şi aleile de bloc, locurile de joacă şi spaţiile verzi, însă soluţia folosită a fost peroxidul de hidrogen (apă oxigenată), substanţă care nu este toxică nici pentru oameni, nici pentru mediu sau pentru animale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: