Dezvirginarea precoce produce leziuni ireversibile la nivelul organelor genitale

Ginecologii avertizeaza ca viata sexuala inceputa la varste mai mici de 16 ani produce traume ireversibile.
  • Publicat:
Dezvirginarea precoce produce leziuni ireversibile la nivelul organelor genitale
Dezvirginarea precoce produce leziuni ireversibile la nivelul organelor genitale

Ginecologii avertizeaza ca viata sexuala inceputa la varste mai mici de 16 ani produce traume ireversibile. Dezvirginarea, atat la baieti, cat si la fete, trebuie sa se produca dupa incetarea pubertatii, pentru ca in aceasta perioada organele genitale sunt in continua dezvoltare, afirma medicii. „Varsta ideala pentru inceperea vietii sexuale, din punct de vedere biologic, este dupa 16 ani.

Exista si adolescenti ale caror organe se dezvolta mai greu, iar acestia sufera de pubertate tardiva, care duce la maturizarea organelor genitale dupa varsta de 17 ani. Dupa acea varsta organele sexuale au atins pragul maturitatii. Tinerii au inceput sa aiba relatii intime cu mult inainte de sfarsitul pubertatii.

Majoritatea nu se gandesc la efectele negative pe care le resimte organismul”, subliniaza doctorul ginecolog Gabriel Lemnete. Mai mult, specialistul afirma ca inceperea vietii sexuale de la varste fragede produce modificari la nivelul vaginului, nivelul hormonal este dat peste cap si apar secretii de culoare usor galbuie.

Totodata, medicul trage un semnal de alarma ca tinerele care isi incep mult mai devreme viata intima sufera rupturi la nivelul vaginului, iar pentru repararea acestuia este nevoie de o interventie chirurgicala pentru coaserea membranei rupte.  „Actul sexual savarsit de la varste fragede produce in randul tinerelor si intarzierea menstruatiei, pentru ca dezvoltarea organelor de reproducere s-a realizat fortat”, spune Gabriel Lemnete.

Potrivit specialistilor, organismul baietilor este la fel de afectat in urma dezvirginarii la varste mici, mai ales din cauza nivelului crescut de hormoni. Consecintele sunt destul de grave, pentru ca pot aparea probleme de tip erectil sau ejaculare precoce, sustin medicii.

Ultimul studiu al Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Sanatate a aratat ca varsta la care tinerii romani isi incep viata sexuala a scazut constant in ultimii cinci ani. Astfel, varsta minima la persoanele de gen feminin este de 12 ani, iar media se situeaza sub varsta de 16 ani, la persoanele de gen masculin varsta minima este de 11 ani si cea medie tot sub 16 ani.

Fenomenul, amplificat de teama de marginalizare

Psihologii precizeaza ca tinerii din generatia aceasta nu stiu nimic despre ceea ce inseamna relatia sexuala dintre doua persoane, in adevaratul sens al cuvantului. „O persoana este apta pentru a intretine relatii intime cu alta numai dupa ce s-a dezvoltat din punct de vedere psihic.

Dupa dezvoltarea biologica individul trebuie sa isi asume si sa constientizeze modificarile produse. Imediat dupa varsta de 12 ani apare sentimentul de dorinta, de cunoastere din punct de vedere sexual, iar singurii care pot stopa acest lucru sunt adultii, care au datoria de a le explica micutilor tot ceea ce presupune un astfel de pas.

Mai mult, adultii trebuie sa le explice importanta actului in sine”, precizeaza psihologul Anca Munteanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. O astfel de experienta isi lasa amprenta destul de dur asupra unui copil, mai ales ca acesta nu stie cum sa se apare.

„Tinerii doresc sa impresioneze, sa demonstreze cat de buni sau cat de duri sunt ei fara sa tina cont de pretul pe care il platesc. Din dorinta de a imita si aceea de a face aceleasi lucruri ca cei mari, majoritatea renunta la virginitate. Fetele, de regula, adopta aceasta atitudine pentru a nu fi marginalizate de prietenele ei, sau din dorinta de a nu fi parasite de un baiat anume”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu.

Sociologii considera ca singura vinovata de acest aspect este societatea, care considera ca inceperea vietii sexuale este un subiect tabu. „În ultimii ani, la noi in tara varsta medie la care tinerii isi incep viata sexuala a scazut din cauza faptului ca tinerii afla din mass-media si nu de la persoanele autorizate despre importanta si efectele acestui pas”, afirma sociologul Marius Pieleanu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News