Diabetul de tip 1, în vizorul oamenilor de ştiinţă. Ce rol vor avea în viitor celulele stem

Pentru diabetul de tip 1 nu există niciun tratament preventiv, dar nici definitiv, cu toate că această afecţiune trebuie gestionată pe termen lung, afectând grav calitatea vieţii pacientului.
  • Publicat:
Diabetul de tip 1, în vizorul oamenilor de ştiinţă. Ce rol vor avea în viitor celulele stem

Până acum, celulele stem au fost folosite pentru a trata pacienţi cu boli grave precum leucemia, dar nu numai. În acelaşi timp se realizează diverse studii care să dovedească faptul că aceste celule „minune” pot fi folosite şi în tratarea altor boli, până acum incurabile.

Spre exemplu, în Australia, la Spitalul de Copii din Westmead, se desfăşoară primul studiu care examinează posibilitatea de a folosi celulele stem ca tratament preventiv pentru diabetul de tip 1. Pentru această boală nu există niciun tratament preventiv, dar nici definitiv, cu toate că această afecţiune trebuie gestionată pe termen lung, afectând grav calitatea vieţii pacientului.

Apariţia diabetului de tip 1 a fost asociată cu un istoric relevant în familie, iar detecţia unor anticorpi poate însemna un risc şi mai crescut. Studiul care se desfăşoară acum în Australia se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 1 an şi 12 ani, cu istoric de diabet în familie şi cărora le-au fost prelevate celule stem la naştere.

După ce au fost înscrişi în studiu şi au fost efectuate analize suplimentare, riscul apariţiei unor complicaţii se reevaluează pentru a se decide exact care sunt participanţii la acest tratament preventiv.

Acest studiu reprezintă o premieră în domeniul tratamentelor cu celule stem, pentru că este pentru prima dată când acestea sunt folosite pentru prevenirea unei afecţiuni, iar prin intermediul acestui studiu se doreşte scrierea unui nou capitol în domeniul tratamentelor cu celule stem”, a spus profesorul Maria Craig, autorul studiului.

În plus, trebuie subliniat faptul că la acest studiu se pot înscrie numai copiii cărora le-au fost recoltate celulele stem la naştere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: