Diagnosticat greșit cu artrită din cauza obezității, un bărbat a aflat că suferea de o infecție care putea să-l omoare

  • Publicat:
  • Actualizat:
Diagnosticat greșit cu artrită din cauza obezității, un bărbat a aflat că suferea de o infecție care putea să-l omoare
Sursa foto: Shutterstock

Dr. Mikhail Varshavski, cunoscut internauților drept Doctor Mike, a dezvăluit într-un vlog recent pe canalul său de Youtube că prejudecățile medicilor privind obezitatea pacienților pot întârzia diagnostice ale unor boli care, în lipsa unui tratament rapid, pot pune în pericol viața.

Dr. Mike dă ca exemplu un pacient tânăr cu obezitate morbidă care a apelat la un medic deoarece se confrunta cu simptome care îi afectau calitatea vieții. Medicul care l-a consultat a considerat că manifestările – dureri articulare, dureri musculare, oboseală – pot fi puse pe seama artritei asociate cu obezitatea.

Însă adevăratul diagnostic era cu totul altul – boala de care suferea bărbatul era mult mai gravă și nu avea nicio legătură cu greutatea lui: infecția cu Borrelia burgdorferi (borelioză – boala Lyme). Iar dacă nu cerea a doua opinie medicală și nu afla care este de fapt problema, bărbatul risca să-și piardă viața, deoarece boala are o evoluție rapidă în lipsa unui tratament adecvat.

Diagnostic greșit, tratament pe măsură

Mai multe săptămâni la rând, bărbatul s-a confruntat cu simptome specifice bolii Lyme, dar primul medic care l-a consultat, văzându-i greutatea, a crezut că de vină este artrita și i-a prescris câteva pastile de durere pe care să le ia acasă.

Însă durerile bărbatului nu au cedat, din contră, s-au agravat. În plus, îi apăruse pe piele o iritație.

La a doua consultație, medicul i-a adăugat în schema de tratament un unguent cu steroizi care a ameliorat iritația, dar durerile încă persistau. În consecință, medicul respectiv i-a recomandat bărbatului să facă o radiografie, dar „cel mai probabil simptomele sunt cauzate de obezitate”, i-a spus acesta pacientului.

Căpușele, indiciul ignorat de primul medic

Așa a ajuns bărbatul să ceară o a doua opinie medicală faimosului dr. Mikhail Varshavski, care a „mirosit” din start că diagnosticul de artrită nu este fezabil, în condițiile în care pacientul era foarte tânăr.

Evaluând parcursul simptomelor, faptul că tratamentul indicat de primul medic nu dădea rezultate, pozele trimise de pacient cu iritația suspectă și adresându-i acestuia câteva întrebări, dr. Mike a bănuit că problema era cu totul alta. Bărbatul i-a spus că deține un câine și că acesta avusese recent căpușe.

Astfel, dr. Mike a făcut legătura între simptomele pe care le avea bărbatul și faptul că patrupedul avusese recent un „musafir” nepoftit în blană:  pacientul suferea de fapt de boala Lyme, căpușele transmițând cu ușurință bacteria care stă la baza acestei boli.

Mai departe, dr. Mike a recomandat efectuarea a două teste: testul ELISA (care depistează anticorpii dezvoltați în urma infecției cu bacteria care cauzează boala Lyme) și testul Western Blot (folosit pentru confirmarea unui test pozitiv ELISA).

Până la primirea rezultatelor la analize, bărbatului i-a fost prescrisă doxiciclină, un antibiotic utilizat de regulă în tratamentul bolii Lyme. Două săptămâni mai târziu au venit rezultatele analizelor: ambele erau pozitive, iar simptomele bărbatului dispăruseră.

Dacă nu ar fi primit acest tratament, boala bărbatului ar fi evoluat rapid. Ar fi apărut complicațiile neurologice și cardiace. Putea chiar să moară din cauza aritmiei cardiace dacă se resemna cu diagnosticul greșit stabilit de primul medic.

Din păcate am foarte mulți pacienți care se confruntă cu probleme care le afectează calitatea vieții din cauza obezității. Însă asta nu înseamnă neapărat că orice simptome ar avea, noi, medicii, trebuie să le punem pe seama greutății lor.

Din cauza prejudecăților pe care le au mulți medici privind obezitatea, pacienții pot primi diagnostice și tratamente greșite. Mai mult, sunt cazuri când medicii umilesc efectiv pacienții supraponderali, arătându-i cu degetul pentru că nu slăbesc, aceștia din urmă preferând să evite pe viitor consultațiile și astfel să sufere din cauza complicațiilor cauzate de boala de bază, de multe ori alta decât obezitatea, atenționează dr. Mike.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: