Beneficiile unei diete mediteraneene sunt deja cunoscute, deoarece reduce riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte afecțiuni.
Acum, însă, s-a demonstrat că respectarea meselor bogate în fructe, legume, cereale integrale și ulei de măsline te face să simți mai puțină anxietate și stres, scrie dailymail.co.uk.
Un studiu a comparat urmarea acestui regim cu o dietă tradițională occidentală, bogată în alimente procesate de calitate scăzută și dulciuri. Dintre cei 1.591 de adulți chestionați, analiza a arătat că cei care consumau componente ale dietei mediteraneene au raportat, în general, niveluri mai scăzute de stres perceput și de suferință mintală.
Obiceiurile alimentare occidentale au fost asociate cu niveluri mai ridicate de stres, a spus autoarea principală a studiului, Lina Begdache, de la Universitatea Binghamton, New York. Begdache a spus că descoperirile sale sugerează că poți reduce percepția asupra cantității de stres pe care o poți tolera urmând o dietă mediteraneană.
Ea a adăugat: „Stresul este recunoscut ca un precursor al suferinței mentale, iar cercetările, inclusiv ale noastre, au demonstrat că dieta mediteraneană reduce suferința mentală.”
Astfel, un element al puzzle-ului poate fi explicat prin faptul că dieta mediteraneană poate fi asociată cu o scădere a componentelor negative ale stresului perceput și cu o îmbunătățire a atributelor sale pozitive: „Deși dieta în stil mediteranean era cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății mintale și fizice, până acum se știa puțin despre efectul său asupra stresului perceput, care este ideea despre cât de mult stres simți la un moment dat”.
Begdache a spus că rezultatele, publicate în jurnalul medical Nutrition and Health, „închid o lacună” în literatură, deoarece majoritatea studiilor despre dietă și stres s-au concentrat pe modul în care stresul afectează alegerile alimentare și calitatea acestora.
Studiul spune: „Rezultatele au arătat corelații negative semnificative între stresul perceput și suferința mintală cu mai multe componente ale dietei mediteraneene, cum ar fi cerealele integrale, fructele de mare, fructele, legumele și fasolea.”
Deși este atribuită dietei occidentale, carnea a produs o corelație negativă cu stresul perceput și suferința mintală.
Cu toate acestea, s-au detectat corelații pozitive semnificative între stresul perceput și suferința mintală și dieta occidentală, cum ar fi fast-food-ul și alimentele cu indice glicemic ridicat.
Studiul oferă dovezi că modelele alimentare modulează răspunsul la stres și sugerează că incorporarea componentelor dietei mediteraneene este benefică pentru bunăstarea mintală și reducerea stresului.
Sursă foto: Shutterstock.