Iată o veste care ar putea pune pe gânduri multe persoane: pentru fiecare 7 grame de fibre consumate, riscul de accident vascular cerebral (AVC) scade cu 7 procente. În plus, consumul regulat de fibre reduce tensiunea arterială şi reglează nivelul de colesterol din organism.
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Leeds, consumul zilnic de alimente bogate în fibre – precum cerealele integrale, fructele proaspete, legumele şi fructele în coajă lemnoasă – este esenţial pentru sănătate, însă are o deosebită importanţă în privinţa reducerii riscului de a face un accident vascular cerebral, mai ales dacă sunteţi supraponderal, fumaţi şi suferiţi de hipertensiune.
Ca să vă faceţi o idee cam cum arată 7 grame de fibre în alimentaţia dumneavoastră, închipuiţi-vă că serviţi o porţie de paste integrale şi două porţii de fructe sau legume.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au analizat mai multe studii publicate pe parcursul a 12 ani, timp în care a fost observată o reducere a incidenţei accidentelor vasculare ischemice în rândul persoanelor care urmau o dietă bogată în fibre.
Cantitatea zilnică de fibre necesară organismului dumneavoastră diferă în funcţie de vârstă şi necesarul zilnic de calorii: 14 grame de fibre la fiecare 1,000 de calorii ingerate.
Astfel, o persoană care consumă 2.500 de calorii zilnic va avea nevoie de cel puţin 35 de grame de fibre, în timp ce o persoană care consumă 1.700 de calorii zilnic are nevoie de doar 18 grame de fibre.
Pe lângă aceste recomandări, experţii ne mai sfătuiesc să reducem cantitatea de sare şi grăsimi saturate din alimente, să facem exerciţii fizice zilnice şi să ţinem, pe cât posibil, la distanţă stresul, inamicul cel mai dur al omului modern şi principalul factor declanşator a numeroase afecţiuni.