Dieta care „îți salvează” ani din viață. Cum îți schimbi vârsta biologică în doar două luni

  • Publicat:
Dieta care „îți salvează” ani din viață. Cum îți schimbi vârsta biologică în doar două luni

Adoptarea unei diete vegane, chiar și pentru doar două luni, elimină ani din vârstă, potrivit unor noi cercetări.

Două luni de alimentație vegană „îți reduce” vârsta biologică

O echipă americană de cercetări a efectuat un studiu care a implicat 21 de perechi de gemeni identici adulți. Participanții aveau în medie 40 de ani și aveau un indice de masă corporală (IMC) mediu de 26 de kilograme pe metru pătrat (77% dintre participanți au fost femei).

În primele patru săptămâni ale studiului, participanții au mâncat mese care au fost pregătite pentru ei, iar în urmatoarele patru săptămâni participanții au mâncat mese pe care le-au pregătit ei înșiși, după ce au primit indrumari in ceea ce priveste nutriția lor.

Cercetătorii au investigat impactul dietei asupra nivelurilor de metilare a ADN-ului analizând probe de sânge colectate de la participanți la început, săptămâna a 4-a și săptămâna a 8-a a studiului.

Până la sfârșitul studiului, echipa a observat scăderi ale estimărilor vârstei biologice – cunoscute sub denumirea de ceasuri de îmbătrânire epigenetică – la participanții care au urmat o dietă vegană, dar nu printre cei care au urmat o dietă omnivoră.

„Am observat, de asemenea, scăderi ale vârstelor inimii, hormonilor, ficatului și ale sistemelor inflamatorii și metabolice ale participanților care au consumat o dietă vegană, dar nu omnivoră, timp de opt săptămâni”, a spus Prof. Christopher Gardner, de la Universitatea Stanford, California.

Expertul a remarcat faptul că participanții care au urmat o dietă vegană au slăbit în medie cu două kilograme mai mult decât cei care au urmat o dietă omnivoră din cauza diferențelor în conținutul caloric al meselor furnizate în primele patru săptămâni ale studiului.

Descoperirile lor, publicate în revista BMC Medicine, s-au bazat pe nivelurile de metilare a ADN-ului – un tip de modificare chimică a ADN-ului care modifică expresia genelor, dar nu ADN-ul în sine.

Ce presupune, dieta vegană, mai exact

Nu trebuie confundată cu dieta vegetariană, care exclude în principal carnea de animale. Dieta vegană este mai restrictivă, excluzând nu numai carnea, ci și toate produsele de origine animală, inclusiv laptele, ouăle și mierea, peștele și crustaceele.

Excluderea acestor alimente se face și din considerente etice, de sănătate și de mediu. Veganii cred că exploatarea animalelor pentru hrană este inutilă și crudă și susțin faptul că o dietă bazată pe plante este mai sănătoasă.

Există numeroase beneficii ale adoptării unei diete vegane, printre care reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. De asemenea, dieta vegană poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățirea digestiei și a sănătății intestinale, precum și la reducerea inflamațiilor din organism.

FOTO: Shutterstock | SURSE: BMC Medicine, New York Post

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”