Este ceva ce dieta mediteraneană nu poate face? Pe lângă beneficiile pe care le are pentru ten, starea generală de sănătate şi chiar siluetă, un regim alimentar bogat în ulei de măsline, peşte, cereale integrale şi legume cu frunze verzi poate reduce şi riscul de a suferi de depresie.
Dieta îmbunătăţeşte capacitatea de funcţionare a vaselor de sânge, combate inflamaţiile şi repară distrugerile la nivel celular, toate aceste elemente reducând riscul de apariţie a depresiei.
Cercetătorii au descoperit că în cazul persoanelor care suferă de depresie, dieta mediteraneană poate reduce simptomele. Motivul? Un regim alimentar bogat în acizi graşi Omega 3 este asociat cu o stare de spirit mai bună. Potrivit cercetătorilor spanioli de la Universitatea din Cordoba , elementul esenţial al dietei este uleiul de măsline care poate bloca genele care cauzează inflamaţii în organism. Este indicat şi consumul ridicat de peşte deoarece acesta este o sursă bună de acizi graşi Omega-3.
Studiile recente efectuate au descoperit că alimente cum ar fi fructele, legumele, seminţele oleaginoase, cerealele şi uleiul de măsline (toate componente-cheie ale dietei ) au un efect pozitiv asupra dispoziţiei, aşa că pot ajuta bolnavii de depresie. Cercetătorii au luat în considerare 8 caracteristici esenţiale ale dietei: un consum moderat de alcool şi produse lactate, un consum scăzut de carne şi cantităţi mari de legume, fructe, nuci, cereale şi peste.
S-a demonstrat că bolnavii de depresie au deseori o deficienţă de vitamine din grupul B şi acid folic. Acidul folic este deosebit de important în prevenirea depresiei. O lipsă de acid folic la bolnavi poate chiar reduce eficienţa antidepresivelor. De aceea este important ca bolnavii să-şi propună să consume alimente bogate în acid folic, adică legume verzi şi leguminoase.
Alte studiile făcute până acum au evidenţiat că dieta mediteraneană reduce riscul de declanşare a maladiilor cardiace, a diabetului, a astmului şi a cancerului.