Dieta Harvard – dieta pentru longevitate, te ajută să trăiești cu până la 20% mai mult!

Află cum o nouă dietă – Dieta Harvard – îți crește șansele să trăiești cu până la 20% mai mult. Ce trebuie să mănânci?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta Harvard - dieta pentru longevitate, te ajută să trăiești cu până la 20% mai mult!
Dieta Harvard te ajută să trăiești mai mult!

Un nou studiu a descoperit că un plan alimentar specific te poate ajută să ai o viață mai lungă, iar acest plan se numește Dieta Harvard. 

Această dietă aduce organismului uman beneficii pe mai multe niveluri, ceea ce, coroborat, duce la longevitate. Mai mult, ori de câte ori te angajezi într-un plan de sănătate, cu o alimentație echilibrată, cu dorința de a te simți mai bine, de a slăbi și a trăi per ansamblu mai sănătos, adaugi timp în plus vieții tale.

Altfel spus, intenția contează enorm pentru creier și pentru întregul organism. Acum, dacă ai setat deja acest scop, se pare că există și un plan de alimentație ideal care te va ajuta să-ți îndeplinești dorințele, adică să trăiești mult și, bineînțeles, calitativ.

Și acela este Dieta Harvard. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie aparent simplă prin studierea mai multor persoane care au urmat 4 planuri de alimentație diferite: Dieta mediteraneană alternativă – Ghidul dietetic pentru Americani (Myplate) – Dietă bazată pe plante – Alimentația sănătoasă alternativă (cunoscută și drept Dieta Harvard).

Studiul a durat 36 de ani, timp în care toți cei care au urmat oricare dintre aceste planuri alimentare au avut cu 20% mai puține șanse să moară. De asemenea, toți au raportat rate mai scăzute de cancer, boli respiratorii sau boli cardiovasculare.

Deși toate dietele au avut efecte benefice, una în mod deosebit a atras atenția nutriționiștilor, Dieta Harvard.

Ce este Dieta Harvard?

Foarte asemănătoare cu Dieta Myplate, Dieta Harvard are câteva specificități importante.

Ambele concepte recomandă să consumi 1/2 dintr-o farfurie/porție ce ar trebui să conțină fructe/legume, un procent de 1/4 cereale integrale ți 1/4 proteine.

Principala diferență constă în faptul că Dieta Harvard recomandă o proporție mai mare de legume față de cea de fructe.

O altă diferență esențială între cele două programe alimentare are legătură cu recomandările de grăsimi și lactate. În timp ce MyPlate recomandă o porție de lactate la fiecare masă, Dieta Harvard sugerează înlocuirea acestor lactate cu băuturi precum apă, cafea sau ceai.

Cercetătorii de la Harvard au ajuns la această concluzie din două considerente: prevalența mare a intoleranței la lactoză din SUA și beneficiile directe aduse de evitarea băuturilor dulci și limitarea produselor lactate la 1-2 porții pe zi.

Mai mult, Dieta Harvard recomandă cantități moderate de grăsimi sănătoase – sub formă de uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, soia, arahide, porumb și floarea soarelui – și evitarea completă a grăsimilor trans artificiale.

Beneficiile Dietei Harvard pentru sănătate și longevitate?

Antonette Hardie, un dietetician de la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat că există „o mulțime de beneficii” asociate cu dieta Harvard.

„Unele beneficii includ scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a colesterolului ridicat și hipertensiune arterială”, a spus Hardie.

Procesul de slăbire este, de asemenea, accelerat de către Dieta Harvard, un beneficiu suplimentar al acestui tip de plan alimentar.

Pe scurt, a mânca cât mai puține alimente procesate și grăsimi saturate înseamnă din start scăderea riscului celor mai comune afecțiuni ale secolului în care trăim.

Citește și: Dieta de longevitate: alimente pe care să le consumi pentru a trăi mai mult

Mai mult un „plan” alimentar decât o „dietă”

Specialiștii consideră că termenul „dietă” este folosit oarecum eronat în contextul dietei Harvard și că un termen mai apropiat de ce înseamnă acest program alimentar ar fi „plan”.

„Cuvântul „dietă” are o reputație atât de proastă și adesea îi face pe oameni să creadă că este o moft pentru pierderea rapidă în greutate”, a declarat dieta Antonette Hardie.

Dietă Harvard îmbină principiile metodei MyPlate cu dieta mediteraneană cu scopul de a crea obiceiuri alimentare sănătoase pe care oamenii le pot ulterior menține.

Acest mod de a mânca este bogat în carbohidrați sănătoși, fibre, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și substanțe fitochimice (compuși biologici din plante cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene), pe lângă faptul că este un mod eficient de a evita grăsimile saturate și sodiu.

Citește și: The Healthy Eating Plate, cea mai bună pictogramă ce ilustrează hrana sănătoasă

Citește și: Ce să mănânci ca să trăiești mai mult?

Citește și: Ceaiul care te ajută să trăiești mai mulți ani. Unele persoane beau câte cinci căni!

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult