Dieta Western, un risc pentru infecțiile cronice are tractului gastrointestinal

În urma unui studiu pe șoareci, cercetătorii au descoperit că dieta „western” duce frecvent la infecții peristente și afectează tractul gastrointestinal.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta Western, un risc pentru infecțiile cronice are tractului gastrointestinal
Foto: shutterstock

Dietele bogate în grăsimi și scăzute în fibre pot reduce un număr de bacterii din tractul gastrointestinal, ceea ce duce la creșterea riscului de boli inflamatorii, sindrom metabolic și cancer. Un beneficiu al microbiotei tractului gastrointestinat este protejarea intestinului gros de colonizarea bacteriilor patogene precum Escherichia coli. În urma unui studiu pe șoareci, cercetătorii au descoperit că dieta „western” duce frecvent la infecții peristente. Șoarecii care se confruntau cu acest tip de infecții aveau totodată și rezistență la insulină.

Grăsimi multe, carbohidrați simpli și fibre puține

Tractul gastrointestinal găzduiește o comunitate de microorganisme, cunoscut și ca microbiom, care se hrănesc cu fibrele nedigerate din tractul digestiv. Unii oameni de știință sunt de părere că dieta „western”, care este bogată în grăsimi, carbohidrați simpli și scăzută în fibre poate oferi cantități insuficiente de fibre care să sprijine un microbiom divers.

O echipă de cercetători ai Universității Georgia State din Atlanta a speculat că aceste colonii care se creează în rândul persoanelor care urmează o dietă „western” pot fi predispuse la apariția bacteriilor care produc toxiinfecția alimentară. Când oamenii de știință au testat ipoteza pe șoareci, au fost surprinși să descopere că o dietă „western” reduce colonizarea inițială în intestinul gros al animalelor. Cu toate astea, șoarecii care au consumat o astfel de dietă au dezvoltat infecții asociate inflamațiilor și rezistenței la insulină, semn timpuriu al diabetului de tip 2.

Dieta western și efectele asupra sănătății

Oamenii de știință au studiat efectele dietei western asupra colonizării din intestinul gros a bacteriei Citrobacter rodentium pe care o au șoarecii și care este similară modelului uman E.coli, deoarece funcționează după un mecanism asemnător. Specialiștii susțin că au speculat că descoperirile vor prezice ce impact va avea dieta asupra bacteriri E.coli, mai ales că dieta western duce la o creștere rapidă a numărului de bacterii în tractul digestiv al animalelor.

Toți șoarecii care au fost supuși unui stil alimentar bazat pe cereale, în trei săptămâni de la infecția inițială au curățat tractul gastrointestinal de bacterii, dar 40% dintre șoarecii care au fost supuși unei diete western s-au confruntat cu infecții opt săptămâni mai târziu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult