Difterie – De ce autorităţile române recomandă vaccinarea chiar şi celor care s-au vaccinat în copilărie

Centrul Naţional de Supraveghere &Control al Bolilor Transmisibile din România recomandă populaţiei vaccinarea împotriva difteriei. Iată motivele autorităţilor
  • Publicat:
Difterie - De ce autorităţile române recomandă vaccinarea chiar şi celor care s-au vaccinat în copilărie
Difterie - De ce autorităţile române recomandă vaccinarea chiar şi celor care s-au vaccinat în copilărie, foto Shutterstock

Difteria este o boală infecţioasă cu potenţial mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Din cauza cazurilor de difterie înregistrate în Ucraina, ţară vecină cu România, experţii în Sănătate de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile atrag atenţia populaţiei cu privire la reînnoirea vaccinului. Atenţie! Chiar dacă aţi fost vaccinaţi în copilărie, dar nu aţi fost făcut rapel în ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandată!

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din România face recomandarea vaccinării împotriva difteriei căci în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019. Ministerul Sănătăţii din Ucraina a făcut informări în acest sens. România are 5 judeţe de graniţă cu Ucraina  – Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea. Evident, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei.

Difterie – modalităţi de transmitere

Difteria se răspândeşte cu uşurinţă între oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut.

Difterie – simptome

Simptomele difteriei debutează de regulă la 2-5 zile după expunere şi încep cu durere în gât şi febră. În cazuri severe, bacteria produce o toxină, care în final produce complicaţii (ce pot include probleme renale sau chiar lezarea muşchiului cardiac).
Experţii în sănătate atrag atenţia că singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifică.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News