„Disciplinarea” copilului cu palma generează viitori adulți agresivi și deprimați

  • Publicat:
„Disciplinarea” copilului cu palma generează viitori adulți agresivi și deprimați
Sursa foto: Shutterstock

Disciplinarea prin corecție fizică a copilului are efecte pe termen lung. Un nou studiu publicat în revista The Lancet arată că disciplinarea prin bătaie a copiilor duce la apariția unor tulburări serioase de comportament și de percepție a „normalului” în societate. La maturitate, copiii agresați verbal și fizic de către părinți riscă enorm să dezvolte agresivitate, depresie și tulburări de opoziție sfidătoare.

În România, dar nu numai, bătaia încă e considerată ruptă din rai. Și mulți părinți încă sunt adepții enunțurilor educaționale de tipul „un pui de bătaie te face om” sau „eu te-am făcut, eu te omor”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Și în SUA, țara tuturor posibilităților și așa-zisă națiune educată și evoluată, peste 80% dintre copii au primit cel puțin o bătaie până în clasa a 3-a, scrie theconversation. Mai mult, 6% din medicii din SUA chestionați în cadrul unui studiu au o atitudine pozitivă în fața coerciției fizice aplicată copiilor, deși doar 2,5% cred că aceasta are efecte pozitive.

Chiar dacă procentul părinților din SUA care își disciplinează copiii „cu palma” a scăzut semnificativ în ultimii ani, mai ales în rândul generațiilor tinere, se observă că o treime dintre aceștia încă aplică mijloace de corecție fizică, potrivit unei cercetări publicate în revista JAMA Pediatrics în cursul anului trecut.

Circa 50% dintre părinții din SUA recunoșteau că fac acest lucru în 1993, față de 35% în 2017.

Părinții își lovesc copilul deoarece cred că astfel comportamentul lui se va îmbunătăți. Din păcate, sunt dovezi clare care indică exact contrariul. Disciplinarea prin bătaie nu face decât să agraveze comportamentul copilului și să îl transforme într-un viitor adult cu diverse probleme. Vorbim aici despre agresivitate, depresie, tulburări de anxietate și nu numai”, a declarat, pentru CNN, dr. Elizabeth Gershoff, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Texan din Austin.

Însă efectele corecției fizice se pot vedea și pe termen scurt. Copilul abuzat poate avea un comportament sfidător asupra colegilor sau profesorilor săi, se poate răzbuna pe alții ca urmare a corecției fizice aplicate acasă ori poate avea izbucniri frecvente de furie.

Corecția fizică asupra copiilor este un subiect tabu în societate, la fel ca mult-hulitele ore de educație sexuală în școli sau acasă. Pe principiul „rufele se spală în familie”, „nu e treaba mea să mă amestec în familia altuia” sau „nu știam că a lovi un copil este o ilegalitate, pe vremea mea asta însemna educație”, mulți copii rămân victime ani de-a rândul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: