Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2018 s-au desfăşurat 11.291 de studii clinice în Europa, în timp ce în România doar 245. România ocupă locul 6 în clasamentul numărului de studii clinice efectuate în Europa Centrală şi de Est, liderul fiind Polonia.
Toate aceste date au fost prezentate Simpozionul de Studii Clinice 2019 s-a desfăşurat de curând la Bucureşti, având ca temă centrală „Accelerarea Accesului Pacientului la Medicamente Inovative”. Speakeri renumiţi din 14 ţări au vorbit în faţa a 250 de profesionişti din domeniu.
S-a discutat şi despre asemănări şi diferenţe în procesul de aprobare a studiilor clinice din diferite ţări europene. Dificultăţi în înrolarea pacienţilor în studii clinice, cooperare între afaceri medicale, dezvoltare clinică şi operaţiuni clinice.
“Demn de remarcat este faptul că toţi cei prezenţi la acest simpozion au căzut de acord asupra aceloraşi paşi care să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului şi la accesul rapid la un tratament care să îi îmbunătăţească condiţia medicală. Până la urmă este vorba despre dreptul egal la sănătate” remarca Dr. Cristina Florescu Moraid, preşedintele simpozionului.
„O concluzie importantă e evenimentului este că educaţia medicală continuă din ţara noastră are nevoie urgentă de a include cât mai multe programe de informare în domeniul studiilor clinice, pentru a pregăti toate categoriile de viitori specialisti în abordarea corectă a unui studiu clinic.” a mai adăugat Dr. Cristina Florescu Moraid.