Doctor Cezar dezvăluie care este cel mai bun medicament pentru creier

  • Publicat:
Doctor Cezar dezvăluie care este cel mai bun medicament pentru creier
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit dr. Cezar, nu există medicament mai bun pentru creier decât postul intermitent. Iar afirmațiile medicului sunt confirmate de știință!

Studiile au demonstrat că postul intermitent crește longevitatea, încetinește procesul de degradare neuronală, ajută la scăderea în greutate și poate reduce riscul multor boli, inclusiv cancerul de sân.

Glucoza se leagă de toate proteinele, inclusiv de cele din structurile transparente ale ochiului. Din acest motiv, atunci când glicemia este foarte mare, vederea scade. Dacă ții post intermitent, corneea va deveni mai transparentă, se repară cicatricile și astfel se îmbunătățește acuitatea vizuală.

Când ții post intermitent, devii mai calm și scapi de nervozitate. Neuronii pot folosi pentru energie atât glucoza, cât și corpii cetonici. Dacă ai rezistență la insulină și fluctuații glicemice mari, apar stările de nervozitate, irascibilitate, pierderile de memorie, scade puterea de concentrare”, spune Dr. Cezar într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Postul intermitent „antrenează” autofagia, procesul de curățare a toxinelor din creier

Postul intermitent te ajută să ai un nivel mai stabil al glicemiei și oferă o alternativă de energie pentru neuroni, respectiv corpii cetonici. Este posibil ca în primele săptămâni de post intermitent, până se adaptează organismul, să treci prin stări de moleșeală și lipsă de energie, dar acestea vor dispărea odată ce te vei obișnui cu noul regim alimentar, adaugă Dr. Cezar.

Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, cu câte 5.000-.10.000 de conexiuni fiecare ce formează rețelele neuronale. Postul intermitent stimulează creșterea unei substanțe din creier numită BDNF (brain derived neurotrophic factor – n. red. factorul neurotrofic cerebral), care ajută la construcția sinapselor dintre neuroni. Cu alte cuvinte, acest regim alimentar crește neuroplasticitatea creierului.

Mai mult, postul intermitent „antrenează” autofagia, adică metoda prin care organismul de curăță singur de toxine, celule moarte și alte reziduuri, oferind astfel posibilitatea dezvoltării celulelor noi și capacitatea de regenerare a acestora.

Asta înseamnă memorie mai bună, învățare mai ușoară, reducerea riscului de boli neurodegenerative (demență, Alzheimer). În consecință, nu există medicamente care să aibă beneficii mai mari pentru creier decât postul intermitent.

Cea mai simplă variantă de post intermitent

Există mai multe variante de post intermitent, pe care le poți consulta în acest articol.

Care este cea mai simplă variantă? Renunțarea la mic dejun sau, pentru cine nu se poate adapta, la masa de seară.

Cu alte cuvinte, presupune consumul alimentelor într-o perioadă mai scurtă din zi (de obicei sub 8 ore), iar restul zilei să fie de post alimentar.

Concret, dacă renunți la micul dejun, vei mânca doar la prânz și seara, în intervalul 12:00 – 20:00. Dacă, în schimb, renunți la masa de seară, ai voie să mănânci în intervalul 08 – 16:00, nu mai târziu.

Desigur, asta nu înseamnă că în cele 8 ore poți mânca orice și oricât. Totul cu măsură și cu atenție la calitatea alimentelor!

ATENȚIE! Există și contraindicații. Persoanele cu diabet de tip 1 care își administrează insulină nu trebuie să țină post intermitent. În caz contrar, riscă să aibă scăderi bruște ale glicemiei.

Atenționarea este valabilă și pentru persoanele cu hipertensiune sau cu deficit cognitiv ori pentru cele care urmează diferite tratamente medicale.

Înainte de a urma orice fel de dietă, adresați-vă medicului pentru un plan alimentar personalizat nevoilor voastre!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: