Cercetătorii susțin că riscul de apariție a diabetului de tip 2 poate fi scăzut dacă mănânci zilnic două fructe. Experții susțin că persoanele care consumă fructe scad nivelul glucozei din sânge fără să producă atât de multă insulină, iar astfel reduc riscul de diabet. Ei notează că sucul de fructe nu are aceleași beneficii ca fructele proaspete.
Cercetătorii Universității Edith Cowan din vestul Australiei susțin că au descoperit că participanții la studiu care au consumat două fructe pe zi aveau cu 36% mai puține șanse să dezvolte diabet de tip 2.
”Am descoperit o asociere între consumul de fructe și markerii sensibilității la insulină, sugerând că persoanele care consumă mai multe fructe produc mai puțină insulină pentru a scădea nivelul glicemiei”, spune Nicola Bondonno, medic și autor al studiului. ”Este foarte important pentru că nivelul crescut de insulină poate deteriora vasele de sânge, aspect care nu se aplică doar în cazul diabetului, ci și hipertensiunii, obezității și bolilor cardiovasculare”, adaugă autorul studiului.
Pentru acest studiu au fost analizate datele a 7.675 de australieni care au participat la studiu pe o perioadă de cinci ani. Cercetătorii au raportat că participanții care consumau o cantitate mai mare de fructe stăteau foarte bine la capitolele toleranță la glucoză și sensibilitate la insulină. Comparativ cu participanții care nu prea consumau fructe, cei care mâncau cu moderație au avut un risc redus de a dezvolta diabetul după cei cinci ani de studiu.
Fructele sunt o alegere ideală pentru scăderea riscului de diabet datorită conținutului natural de fibre și zahăr. Fructele uscate și sucul sunt surse de zahăr mult mai concentrate, motiv pentru care limitarea lor este foarte importantă. Ce-i drept, sucul de fructe este mult mai sănătos decât sucurile carbogazoase, mai ales că are vitamine, minerale și alți micronutrienți.