Dr. Cezar explică de ce ne „roade” stomacul de foame și cum ne ajută postul intermitent să slăbim și să corectăm glicemia

  • Publicat:
Dr. Cezar explică de ce ne „roade” stomacul de foame și cum ne ajută postul intermitent să slăbim și să corectăm glicemia
Sursa foto: Shutterstock & Facebook @Dr. Cezar

Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Dr. Cezar, medic specialist cardiolog pasionat de nutriție, oferă câteva explicații ce stau la baza senzației permanente de foame pe care o resimțim.

Potrivit acestuia, senzația că „ne roade” stomacul este dată de un dezechilibru la nivelul glicemiei, ca urmare a rezistenței la insulină. Dr. Cezar explică și cum ne ajută postul intermitent să combatem foamea.

Dr. Cezar: Foamea e doar o senzație, nu înseamnă că vei muri

Ca să scăpăm de foame, e important în primul rând să înțelegem ce este foamea. Dr. Cezar spune că foamea nu este constantă, ci variază în funcție de anumiți hormoni.

„Foamea este doar o senzație care vine și pleacă. Nu însemnă că vei muri. Din punct de vedere evolutiv, foamea este însoțită de anxietate, deoarece se declanșează mecanismele de supraviețuire. În trecutul îndepărtat, următoarea masă nu era asigurată”, explică specialistul.

Foamea poate să vină „la pachet” cu dureri de cap, amețeală, transpirație, tremurături.

„Cel care resimte foamea este disperat să mănânce repede ceva pentru că se activează fricile fundamentale. Ea creează o urgență pentru a mobiliza organismul să găsească ceva de mâncare. Dar dacă vezi acest video, probabil nu trăiești în junglă și mai mult ca sigur nu o să mori de foame”, continuă Dr. Cezar.

Fluctuațiile glicemiei duc la senzația de foame. Cum ne ajută postul intermitent

Atunci când „ne roade” rău stomacul, înseamnă că există fluctuații mari ale glicemiei din cauza rezistenței la insulină. Potrivit medicului, contracțiile stomacului sunt mai puternice atunci când nivelul zahărului este mai scăzut.

Soluția propusă de Dr. Cezar pentru slăbire și corectarea glicemiei este postul intermitent.

„La început poate fi mai greu de tolerat postul intermitent, dar cu timpul organismul va reînvăța să ardă grăsimi, glicemia se va echilibra și durerile de stomac vor trece. Trebuie doar să ai răbdare, să bei mai multă apă sau ceai neîndulcit și, eventual, să consumi tărâțe de psyllium”, completează Dr. Cezar.

Ideea de bază este să reduci cât mai mult intervalul de alimentație și să prelungești intervalul în care sistemul digestiv se odihnește.

„E bine să faci acest lucru treptat, crescând progresiv durata postului”, recomandă Dr. Cezar.

De asemenea, e foarte important să nu te expui tentațiilor! Potrivit medicului, secreția gastrică sporește doar la vederea, mirosul sau gândul la alimente. Cu cât este mai mare apetitul, cu atât este mai puternică secreția acidă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: