Tentaţia de a administra un tratament fără sfatul unui medic este mare în cazul problemelor pielii. Din păcate, la fel de mari sunt şi riscurile, pentru că există câteva greşeli care pot fi fatale.
Motivul? Există doar 5 tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, aşa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferenţa între un coş, o aluniţă inofensivă sau un cancer de piele.
“Stoarcerea unui banal coş de exemplu care însă nu e coş, ci un carcinom bazocelular la debut grăbeşte dezvoltarea leziunii canceroase, ruperea permanentă a unor cojiţe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbeşte evoluţia spre un cancer de buză, la fel cum şi aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o aşa-zisă aluniţă poate traumatiza de fapt un melanom malign şi sa-i grăbească dezvoltare”, ne avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer care diagnostichează frecvent cancere de piele.
Deşi pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu aţă sau cu un fir de păr a aluniţelor şi smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri fanteziste, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore. Medicii dermatologi recomandă atenţie în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele şi a periei de păr pe zonele cu aluniţe periculoase. Însă doar doctorul poate da verdictul în privinţa gravităţii situaţiei.
“Recomand îndepărtarea preventivă a unor leziuni precanceroase aşa cum sunt aluniţele active sau keratozele actinice. Acestea din urmă prevestesc apariţia unui carcinom, iar tratamentul lor chirurgical sau nechirurgical este în general uşor de urmat şi fără risc. Biopsia acestor leziuni este extrem de importantă pentru că, uneori, putem avea surpriza ca sub aspectul unei leziuni precanceroase se ascunde deja un cancer incipient care necesită o terapie mai energică”, afirmă coordonatoarea centrului Dr Leventer, centru specializat în tratarea cancerelor cutanate.
La ora actuală, pacienţii cu cancer de piele pot învinge boala şi se pot considera vindecaţi în momentul în care ajung la timp la medic, apelează la terapii de ultimă generaţie şi merg regulat la control.
“Tratamentul cancerului de piele s-a îmbunătăţit foarte mult şi oferă pacienţilor şansa reală a vindecării fără urmări dacă leziunea a fost tratată corect. Doar centrele dotate cu tehnologie dedicată şi ultraspecializate oferă însă această şansă, tratamentul corect însemnând eliminarea tumorii în totalitate fără risc de recidivă prin control microscopic. Pentru carcinoamele cutanate de la nivelul feţei şi scalpului, excizia prin microchirurgie Mohs este vindecătoare în 99,9% din cazuri. Metoda asigură verificarea întinderii tumorii în timpul operaţiei şi se face doar de către medici special antrenaţi în această procedură. Carcinoamele de pe alte zone ale corpului pot fi excizate tradiţional, la 5 mm margine de siguranţă”, explică succesul terapiilor actuale Mihaela Leventer.
Concluzia este una singură: cancerul de piele este perfect vindecabil dacă pacienţii nu pierd timp preţios încercând leacuri naturiste sau manevre riscante pentru piele. Vizita la dermatolog la orice semn suspect apărut pe piele poate însemna ani buni adăugaţi vieţii.