Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce se întâmplă cu metabolismul unei femei atunci când ajunge la menopauză, în cadrul unui webinar CSID. Chiar dacă veștile nu sunt neapărat cele mai bune deoarece odată cu instalarea menopauzei grăsimea se depune mult mai ușor din cauza dezechilibrelor hormonale, există un set de reguli salvatoare pe care le putem aplica în alimentație pentru a atenua efectele menopauzei și pentru o calitatea mai bună a vieții.
„Din păcate, metabolismul se schimbă dramatic, chiar dacă mănâncă foarte puțin, el știe să facă grăsime aproape din aer și din apă – e o perioadă nedreaptă în viața unei femei. Vreau să le încurajez pe doamne spunându-le că ultimul lucru pe care vrem să îl mai pierdem în perioada asta e și self-esteemul. Sunteți cu adevărat sabotate de metabolism și luați în calcul această variantă de a primi substituție hormonală”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.
„Indiferent cât de mult vrem sau nu să recunoaștem, estrogenii ne protejează de boli cardiovasculare, de acumularea grăsimii în partea superioară a corpului, așa cum pățesc bărbații, mai ales pe burtă. E clar, în momentul în care scade nivelul de estrogeni, organismul tinde să se dezintegreze.
Estrogenii țin grăsimea la nivelul membranei celulare și asta înseamnă efecte anti-îmbătrânire. Ne e întâmplător că apar ridurile, se usucă pielea, nu înseamnă că nu bem suficientă apă, înseamnă ca estrogenii nu mai țin apa și grăsimea în celule. Apar probleme de articulații, se pierde calciul din oase cu o viteză năucitoare, apar probleme la transmiterea impulsului nervos și la ce înseamnă echilibru emoțional. Nu e de glumă, dragele mele. Ce face menopauza este dramatic în organism”, explică dr. Mihaela Bilic.
„Menopauza trebuie să fie o perioadă în care să putem trăi cu demnitate, cu un echilibru, cu o calitate a vieții care să nu ne prăbușească self-esteemul și funcționarea noastră ca femei”, ne îndeamnă medicul.
„În această perioadă, reducem porțiile, reducem frecvența cu care consumăm carbohidrați: nu numai zahăr, dar și la partea de paste făinoase, orez, delicioasa pâine cu unt și cu sare. Nu renunțăm de tot, dar le consumăm mai rar. Nu ne mai permite bugetul caloric.
Încercăm să mâncăm mai rar. Este categoric cea mai bună atitudine. Dacă până cum aveați trei mese, este momentul să treceți la două mese și eventual una dintre ele să devină o gustare. Asta e realitatea crudă. Nu avem pe cine să ne supărăm, pe cine să tragem la răspundere”, spune Mihaela Bilic, medic nutriționist.