Copiii mușcați de căpușe nu trebuie tratați inutil cu antibiotice, pentru că riscul este aproape zero, spune medicul pediatru Mihai Craiu.
Potrivit acestuia, nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală. Dar părinții trebuie să acorde atenție unui semn care apare pe piele la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile, în cazul infecției cu Borellia, bacteria care determină boala Lyme.
Iată care sunt recomandările dr. Mihai Craiu, sintetizate într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:
„Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas… Fiecare cu ritmul său.
Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri. Faimoasele căpușe… Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla 2 lucruri:
Ce trebuie știut despre subiectul căpușe și despre riscul de boală Lyme?
În concluzie, când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului.
Căpușele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată.
Nu dăm antibiotice «de spaimă» pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de căpușă neangorjată, îndepărtată sub 24 de ore!”