Pandemia de coronavirus a îngreunat accesul pacienților la investigații și, implicit, a contribuit la întârzierea diagnosticului acestora, spune dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie, Șef secție Oncologie Medicală, Sanador, în cadrul conferinței digitale „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, din studioul Gândul LIVE.
Un astfel de exemplu este bronhoscopia, o investigație utilă în diagnosticul cancerului pulmonar, care se face în centrele de pneumologie, suprasolicitate în pandemie din cauza numărului foarte mare de pacienți infectați cu noul coronavirus. De asemenea, unele intervenții chirurgicale în scop terapeutic și diagnostic au fost întârziate din cauza suprasolicitării și organizării deficitare din unitățile medicale.
Cât privește pacientul oncologic care urmează un tratament specific și se infectează cu virusul SARS-CoV-2, dr. Mircea Dediu a declarat că nu se creează premisele unei infecții virale mai severe, indiferent ce fel de terapie urmează, deci pacientul nu are o evoluție mai severă decât o persoană care nu are această patologie.
La debutul pandemiei, când lucrurile erau destul de confuze, s-a considerat că infecțiile cu coronavirus la un pacient oncologic care urmează tratament sunt mai periculoase, cu o admisie mai mare a pacienților în ATI și cu o rată de deces mai mare.
Între timp lucrurile s-au schimbat și observăm că tratamentele neoplazice nu cresc acest risc. Trebuie ținut cont însă că o infecție SARS-CoV-2 la pacientul cu cancer presupune întreruperea tratamentului o anumită perioadă, interval în care pacientul nu poate veni fizic la spital deoarece există riscul contaminării altor persoane, a declarat dr. Mircea Dediu.
Medicul subliniază importanța vaccinării anti-COVID cu 3 doze la pacienții oncologici, aceștia fiind o categorie prioritară, laolaltă cu persoanele suferinde de boli cronice și cele vârstnice.
În ceea ce privește accesul la terapii inovatoare oncologice, specialistul atrage atenția că, deși acestea sunt aprobate și acordate prin decontare de către CNAS în majoritatea tipurilor de cancer, practicienii trebuie să se adapteze la noile medicamente, la noile condiționări care trebuie respectate.
În momentul de față, cu totul neașteptat, ne aflăm în situația în care indicațiile de terapie inovatoare sunt acceptate și acordate în majoritatea cancerelor unde aceste medicamente au reușit să aducă beneficii documentate de studii clinice.
Noi, practicienii, suntem covârșiți de multitudinea de aprobări date, de noile medicamente, de condiționările care trebuie respectate. Lucrurile se schimbă și trebuie să ne adaptăm rapid în ceea ce privește noile terapii în cancer și la modul în care trebuie administrate pacientului, a adăugat dr. Mircea Dediu.
Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.