Dubla mastectomie nu crește rata de supraviețuire în cancerul de sân! Ce au descoperit cercetătorii

Multe femei diagnosticate cu cancer de sân la un singur sân optează pentru dubla mastectomie în speranța că previn răspândirea cancerului către celălalt sân.
  • Publicat:
Dubla mastectomie nu crește rata de supraviețuire în cancerul de sân! Ce au descoperit cercetătorii
Dubla mastectomie nu crește rata de supraviețuire în cancerul de sân! Ce au descoperit cercetătorii

Multe femei diagnosticate cu cancer de sân la un singur sân optează pentru dubla mastectomie în speranța că previn răspândirea cancerului către celălalt sân. Cu toate astea, un nou studiu dezvăluie că această alegere nu crește rata de supraviețuire.

Studiul publicat pe 25 iulie în JAMA Oncology arată o analiză făcută pe peste 661.000 femei diagnositcate cu cancer la un sân, în perioada 2000- 2019. Cazurile variază de la carcinom ductal in situ la cancer de sân în stadiul zero, non-invaziv și stadiul III de cancer de sân invaziv.

Pentru femeile care au trecut printr-o lumpectomie sau mastectomie, există doar 7% șanse de dezvoltare a cancerului la celălalt sân. Cercetătorii au descoperit și că îndepărtarea celuilalt sân printr-o dublă mastectomie nu vine cu avantaje de supraviețuire mai mari.

De-a lungul celor 20 de ani de studiu, decesul produs de cancerul de sân era similar în toate grupurile, cu 8.5% femei care au trecut prin lumpectomii, 9% femei care au trecut prin mastectomii ți 8.5% femei care au trecut prin duble mastectomii.

„E un paradox”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Steven Narod, cercetător în cancer de sân ți fizician la Women’s College Hospital în Toronto. „Dacă ești diagnosticată cu cancer de sân contralateral, riscul de deces crește. Dar prevenirea nu îmbunătățește rata de supraviețuire”.

Specialistul menționează și că studiul ridică niște semne de întrebare legate de cancerul de sân contralateral, un cancer de sân invaziv secund care apare la cel de-al doilea sân, după mai bine de șase luni de la primul diagnostic de cancer, dar și modul în care cancerul de sân se răspândește.

În plus, studiul notează că rezultatele nu se aplică pacientelor testate pozitiv cu genele BRCA, care se află sub un risc mai mare de cancer de sân. În aceste situații, Societatea Americană de Cancer, susține că dubla mastectomie făcută ca modalitate de prevenție trebuie luată în calcul.

Foto: envato

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult