Tot mai multe studii arata ca mirosul joaca, in viata omului, un rol cu mult mai important decat de credea, de la asocierea cu memoria si cu bolile neurologice, pana la influentarea comportamentului, a dispozitiei si a felului de gandi.
Se cunoaste de ceva vreme faptul ca anumite detalii ale infatisarii si ale modului de a vorbi influenteaza mult impresia celorlati despre o anumita persoana. Cercetari mai noi arata, insa, ca si mirosul joaca un rol, si inca unul foarte subtil – dincolo de chestiile brute de genul „asta miroase a transpiratie, deci nu se spala, deci e neingrijit si murdar, in general”. Chiar si asemenea deductii pot fi inselatoare. Lucrurile sunt mult, mult mai delicate si mai complexe.
Indemnul proverbial de a te opri din agitatia zilnica pentru a te bucura de mirosul florilor si-a gasit o baza stiintifica in rezultatele unui proiect de cercetare intreprins in anul 2009: in experimente de laborator realizate pe sobolani, s-a demonstrat ca un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, actionand asupra sistemului imunitar si influentand activitatea a numeroase gene implicate in raspunsul la stres.