Dușmanul nevăzut care ne îmbolnăvește de osteoporoză. Nimeni nu se poate feri de el

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dușmanul nevăzut care ne îmbolnăvește de osteoporoză. Nimeni nu se poate feri de el
Foto: evato

Osteoporoza ar putea fi declanșată și de poluarea atmosferică, arată un nou studiu publicat de curând în revista Science Alert. Potrivit oamenilor de știință, densitatea minerală osoasă scade accelerat atunci când suntem expuși unui mediu poluat. 

Rezultatele vin în urma unei metaanalize care a constat în examinarea datelor medicale adunate de-a lungul a 6 ani, de la 9.041 de femei aflate la postmenopauză, categorie de vârstă la care riscul de osteoporoză este foarte mare.

Poluarea crește riscul de osteoporoză

Astfel, cercetătorii au descoperit că densitatea minerală osoasă a scăzut în toate zonele osoase din organism – inclusiv la nivelul gâtului, al coloanei vertebrale și al șoldului –  pe măsură ce gradul de poluare a crescut.

Scăderea densității minerale osoase predispune la fragilizarea și ruperea cu ușurință a oaselor.

„Constatările noastre confirmă faptul că o calitate slabă a aerului poate fi un factor de risc pentru pierderea de masă osoasă, independent de factorii socioeconomici sau demografici”, a afirmat unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Osteoporoza este o boală „silenţioasă” şi deseori nu există simptome până la prima fractură. Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când tratamentul presupune de fapt o ameliorare a simptomelor şi o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.

Primele semne ale osteoporozei şi factorii de risc

Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde:

  • dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul şoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopţii,
  • scăderea progresivă în înălţime
  • postura încovoiată
  • îngreunarea capacităţii motorii, de a depune efort şi de a ridica greutăţi

În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi  frecvente cauzate de traumatisme minore.

Cauzele apariţiei osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărţite în două categorii:

  • cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformaţie corporală, antecedente familiale, prezenţa anumitor afecţiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
  • cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentaţie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

Calciul și vitamina D, esențiale pentru oase puternice

Foarte important în prevenția osteoporozei este aportul corect de calciu și vitamina D.

Alimente bogate în calciu sunt laptele şi produsele lactate, tofu, peştele, sucurile de fructe, dar şi legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveţii etc.

Mare atenţie însă la excesul de sare şi cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.

Calciul nu acţionează de unul singur, ci are nevoie de „susţinători” pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el, în special vitamina D3. Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentaţie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimente alimentare.

Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentaţie ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile.

Mişcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale, redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult