Dușurile zilnice nu au niciun beneficiu dovedit pentru sănătate, conform experților

  • Publicat:
Dușurile zilnice nu au niciun beneficiu dovedit pentru sănătate, conform experților

Experții spun că dușurile zilnice nu au niciun beneficiu dovedit pentru sănătate. 

„De ce ne spălăm? În principal pentru că ne este teamă că altcineva ne va spune că mirosim”, a declarat ecologistul Donnachadh McCarthy, conform nypost.com.

Autorul cărții “Prostitute State” se spală doar o dată pe lună pentru a ajuta mediul înconjurător – o alegere de viață inspirată de petrecerea a două săptămâni în jungla de pe Amazon cu populația indigenă Yanomami, a spus el.

McCarthy a declarat unui reporter că în fiecare dimineață se spală la chiuvetă, folosind un prosop pentru a-și curăța bine corpul.  Și deși faptul că nu face dușuri zilnice ar putea părea un comportament antisocial, experții medicali sunt înclinați să fie de acord cu el, afirmând că obsesia modernă legată de curățenia corpului poate fi, de fapt, periculoasă pentru sănătatea cuiva.

Dușurile prelungite și zilnice ar putea îndepărta microbiomul pielii, susțin dermatologii

Dr. Julie Russak, dermatolog, a declarat anterior pentru The Postdușurile prelungite și zilnice ar putea îndepărta „microbiomul pielii”, care joacă un rol în protejarea pielii și este „de asemenea extrem de important în sănătatea generală a corpului”.

Chimistul David Whitlock a fost atât de hotărât să păstreze această barieră dermică încât nu s-a spălat timp de 12 ani, optând în schimb să se pulverizeze cu bacterii bune despre care pretinde că neutralizează substanțele chimice care provoacă mirosurile corpului.

Întrebat despre modul de abordare a criticilor, acesta a răspuns: „Spuneți oricui vă ironizează că trădează o ignoranță profundă a microbiomului pielii și apoi plecați.” Reacția împotriva spălării vine într-un moment în care oamenii se spală de fapt mai mult decât oricând.

Ce spun studiile

În 2021, cercetătorii de la Harvard Health au descoperit că 66% dintre americani fac duș în fiecare zi, în timp ce un raport din 2005 susține că este obișnuit ca britanicii să facă duș o dată sau de două ori pe zi.

Ne spălăm corpul mult mai mult decât am făcut în trecut,” a spus Dale Southerton, profesor de sociologie la Universtiatea Bristol, care a colaborat la studiul din Marea Britanie.

„Schimbarea a venit în principal în ultimii 100 de ani și nu a fost planificată”, a declarat el. „De fapt, pare să fi avut loc aproape întâmplător.” Experții au atribuit acest fenomen creșterii prevalenței dușurilor, care au devenit comune în casele americane în jurul anilor 1920 – și în echivalentele lor de peste ocean în anii 1950.

„Dacă ne întoarcem cu 100 de ani în urmă, nu ne spălam în fiecare zi, pentru că dușul nu era o chestie normală pe care să o ai în casă”, a declarat Kirsten Gram-Hanssen, profesor în Danemarca la Departamentul de Mediu al Universității Aalborg.

„Nu ne spălăm din cauza sănătății. Ne spălăm pentru că este ceva normal de făcut.” Adăugați stigmatul social al nepăsării și nu este un secret de ce oamenii își irigă epiderma în mod regulat.

Sally Bloomfield, profesor onorific la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că oamenii se spală în fiecare zi pentru că este „social acceptabil”.

Așadar, cât de des este necesar să te speli? 

„Nu există o abordare universală când vine vorba de spălarea pielii și a părului,” a declarat dermatologul Joyce Park. „Frecvența ideală depinde de tipul tău de piele și de păr, cât de mult transpiri și cât de murdar ajungi să fii.”

Experții sfătuiesc persoanele care au pielea mai uscată – sau suferă de afecțiuni precum eczema – să facă dușuri mai scurte și mai puțin frecvente pentru a-și menține microbiomul pielii menționat anterior.

Dacă cineva simte nevoia să facă duș zilnic – după muncă sau un antrenament – ar trebui să se concentreze „doar în zonele cu o concentrație mai mare de acumulare a transpirației”, a explicat dermatologul Julie Russak.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Care sunt beneficiile și riscurile asociate dușurilor reci? Sfaturi utile

Urmărește CSID.ro pe Google News