E bine sau nu să faci mișcare după vaccinul anti-COVID? Ce spun experții

  • Publicat:
E bine sau nu să faci mișcare după vaccinul anti-COVID? Ce spun experții
Sursa foto: Shutterstock

În cazul în care te întrebi dacă e bine sau nu să faci mișcare după vaccinul anti-COVID, răspunsul e unul simplu: da, ai voie. Dar nu trebuie să exagerezi!

Durerile musculare, articulare, de cap, amețeala, febra ușoară, frisoanele, toate acestea sunt posibile reacții adverse care pot apărea după vaccinare.

În cazul vaccinului AstraZeneca, majoritatea persoanelor vaccinate spun că reacțiile adverse sunt mai frecvente după prima doză, în timp ce persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna au astfel de reacții mai ales după rapel, adică după a doua doză.

Pentru a preveni sau ameliora astfel de reacții adverse post-vaccinare, e important să fii odihnit cu o noapte înainte, să nu consumi alcool și să ai o dietă post-vaccinare adecvată – citește mai multe aici.

Dar cum procedezi cu exercițiile, este indicat să faci mișcare după vaccinul anti-COVID? Iată ce spun experții!

Mișcare după vaccinul anti-COVID? Da, dar nu exagera!

Nu te forța, dar nici nu lenevi în pat după vaccinare!

Reacțiile adverse temporare după vaccin sunt în general ușoare și nu durează mai mult de 24-48 de ore. În multe cazuri e posibil nici să nu apară altă reacție în afară de o ușoară durere la locul injecției.

Există însă și posibilitatea ca reacțiile adverse să îți pună bețe în roate și să îți strice ziua. Pot apărea dureri de cap, oboseală, frisoane, febră ușoară, greață, amețeală, dureri musculare.

Potrivit experților, femeile ar fi mai predispuse la apariția acestor reacții adverse post-vaccinare, probabil ca urmare a nivelului crescut de estrogen, care, spun unele studii, ar potența și dezvoltarea anticorpilor.

Dacă te bate gândul să faci mișcare după vaccinul anti-COVID, e bine să alegi exerciții ușoare, care nu te solicită foarte mult. De evitat antrenamentul HIIT, solicitant pentru sistemul cardiovascular!

Pe de altă parte, nici să devii una cu patul după vaccinare nu e bine. Cu alte cuvinte, evită sedentarismul. E de ajuns să ieși la o plimbare în parc.

Mai mult, spun experții, nici efortul fizic intens înainte de vaccinare nu e indicat.

În schimb, pentru durerea de mână apărută după vaccinare, sunt recomandate exercițiile ușoare cu greutăți, precum și compresele cu apă rece.

Reține, deci, că mișcarea – atât înainte, cât și după vaccinare – este benefică pentru organismul tău, câtă vreme nu faci excese. Deci nu plănui un maraton de 5-10 kilometri după ce primești vaccinul anti-COVID.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: