Potrivit cercetătorilor, alimentele consumate în faţa televizorului sunt foarte sărace în fibre, vitaminele A şi D, potasiu şi calciu. În schimb sunt extrem de bogate în grăsimi, zaharuri, sare şi colesterol.
Mâncatul în fața televizorului ne poate afecta sănătatea și obiceiurile alimentare, conform oamenilor de știință, indiferent de ce alimente consumăm.
Cercetătorii știu de mult timp că mediul în care ne desfășurăm activitatea joacă un rol crucial în alimentația noastră și există numeroase studii care arată o legătură între uitatul la televizor și un risc mai mare de obezitate, în mare parte din cauza nivelului mai scăzut de exerciții fizice care însoțește un astfel de comportament sedentar, conform unui articol BBC.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o avertizare asupra sedentarismului. Iar asta mai ales în contextul în care aproximativ două milioane de decese pe an, la nivel mondial, sunt atribuite inactivităţii fizice.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 60% din populaţia globului duce o viaţă sedentară. Sedentarismul se poate numi astfel una dintre primele zece cauze de deces din lume. Unul dintre factorii care influenţează oamenii să mănânce în faţa televizorului sunt reclamele din timpul programelor TV, acestea din urmă îndemnând la un consum mai mare de alimente comparativ cu necesarul zilnic de calorii.
Există mai multe teorii care stau la baza motivului pentru care am putea mânca mai mult atunci când luăm masa în fața televizorului, dar cercetarea în acest domeniu se confruntă cu mai multe provocări.
„Când mănânci în față unui ecran, privești seriale sau continui să lucrezi, atenția nu converge către punctul privit, care este conținutul felului de mâncare”, explică Nadia Scaltrito, psiholog.
„Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenția, blochează alimentația conștientă și activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult și, prin urmare, suntem mai predispuși să ne îngrășam. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simți satisfăcut”, încheie specialistă.
Citește și: Efectele sunt devastatoare! Ce se întâmplă dacă stai pe Netflix mai mult de 3 ore pe zi
FOTO: Shutterstock