Conform Mediafax, virusul Ebola poate rămâne în spermă mult mai mult timp decât se credea până în prezent, astfel că bărbaţii care supravieţuiesc acestei maladii trebuie să utilizeze prezervativul de fiecare dată când au relaţii sexuale, potrivit unui avertisment al Centrului american de control şi prevenţie (CDC).
Potrivit LiveScience.com, recomandarea de utilizare a prezervativului este făcută pentru a evita transmiterea virusului Ebola, până ce cercetătorii vor şti mai multe despre supravieţuirea acestuia în lichidul seminal, după apariţia unor informaţii despre o femeie din Liberia care s-ar fi îmbolnăvit de Ebola după ce a întreţinut relaţii sexuale cu un bărbat care a supravieţuit maladiei.
Femeia care a fost diagnosticată cu Ebola la mijlocul lunii martie nu a avut niciun fel de contacte cu persoane care prezentau simptomele maladiei Ebola şi nu a călătorit în regiuni în care există focare ale acestei boli. Cu o săptămână înainte de apariţia simptomelor, femeia a avut relaţii sexuale neprotejate cu un bărbat care a supravieţuit acestei boli.
Deşi bărbatul fusese vindecat de Ebola în urmă cu şase luni, în octombrie 2014, o mostră de spermă prelevată de la el la finalul lunii martie a acestui an a fost analizată şi s-a descoperit prezenţa de material genetic provenit de la virusul Ebola. Mai mult, când cercetătorii au verificat o parte a secvenţei genetice a virusului Ebola descoperit în sperma bărbatului, acest segment genetic era identic cu cel descoperit în cazul virusului Ebola cu care fusese infectată femeia, potrivit unei relatări referitoare la acest caz.
Specialiştii nu pot spune cu siguranţă că femeia s-a îmbolnăvit de Ebola în urma contactului sexual, dar informaţiile pe care le au până în prezent sugerează că acest lucru este posibil, potrivit experţilor citaţi de LiveScience.
Un singur alt caz de îmbolnăvire de Ebola în urma unui contact sexual a mai fost raportat în trecut, în timpul epidemiei de Ebola din 1995, din Republica Democrată Congo, dar nici acel caz nu a oferit suficient de multe informaţii care să poată duce la concluzii clare.
Specialiştii ştiau că virusul Ebola poate supravieţui mai multe luni în spermă şi au emis anterior recomandări ca supravieţuitorii de Ebola să se abţină de la a întreţine relaţii sexuale sau măcar să folosească prezervativul pentru cel puţin trei luni de la vindecare.
Cazul despre care se discută în prezent vorbeşte însă despre transmiterea virusului Ebola la cinci luni după ce bărbatul a fost declarat sănătos şi la circa 200 de zile de la apariţia primelor simptome de Ebola în cazul său.
„Pentru a preveni transmiterea virusului Ebola, contactul cu sperma bărbaţilor care au supravieţuit maladiei trebuie evitat”, au precizat cercetătorii într-un raport publicat pe 1 mai în revista Morbidity and Mortality Weekly Report.”Dacă bărbaţii care au supravieţuit maladiei întreţin relaţii sexuale (orale, vaginale sau anale), trebuie să utilizeze în mod regulat şi corect prezervativul, până ce se vor afla mai multe detalii despre această situaţie”, au mai precizat experţii.
O serie de studii suplimentare sunt în curs de organizare pentru a afla cât timp rămâne virusul Ebola în lichidele corporale ale supravieţuitorilor, pentru a înţelege mai bine riscul de răspândire a Ebola prin intermediul relaţiilor sexuale, potrivit cercetătorilor.
În cazul în care Ebola se transmite pe cale sexuală, nu există informaţii despre rata sa de răspândire. Supravieţuitorul implicat în cazul expus a întreţinut relaţii sexuale cu o altă femeie, în lunile februarie şi martie, dar această persoană nu a contractat boala.